
Przygotowania do Świąt czas zacząć! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocne wypieki, to przybywamy z miodową propozycją!
Co powiecie na mazurek miodowo-orzechowy? Zobaczcie, jak go przygotować!
CIASTO – W misce wymieszaj 250 g przesianej mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 50 g cukru. Dodaj zimne, pokrojone masło, 3 żółtka i 2 łyżki miodu. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulkę i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie.
MASA – W garnku rozpuść 120 g masła, 40 g cukru i 3 łyżki miodu. Następnie dodaj 200 g orzechów włoskich, 50 g orzechów laskowych i wymieszaj całość.
Miodowo-orzechową masę rozprowadź na cieście. Piecz mazurek przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Do wielkanocnych wypieków polecamy Wam w szczególności:
miód wielokwiatowy
https://naszapszczelarnia.pl/…/miod…/miod-wielokwiatowy/
miód z kakao
https://naszapszczelarnia.pl/…/miody-smakowe/miod-z-kakao/
miód z cytryną
https://naszapszczelarnia.pl/…/miody…/miod-z-cytryna/
