Strona główna / Przepisy / Miodowo-orzechowy mazurek na Wielkanoc

Przygotowania do Świąt czas zacząć! 🐣🐇 Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocne wypieki, to przybywamy z miodową propozycją! 🥧🐝 Co powiecie na mazurek miodowo-orzechowy? Zobaczcie, jak go przygotować!

🔸 CIASTO – W misce wymieszaj 250 g przesianej mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 50 g cukru. Dodaj zimne, pokrojone masło, 3 żółtka i 2 łyżki miodu. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulkę i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie.

🔸 MASA – W garnku rozpuść 120 g masła, 40 g cukru i 3 łyżki miodu. Następnie dodaj 200 g orzechów włoskich, 50 g orzechów laskowych i wymieszaj całość.

🔸 Miodowo-orzechową masę rozprowadź na cieście. Piecz mazurek przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Do wielkanocnych wypieków polecamy Wam w szczególności:

🐝 miód wielokwiatowy 👉https://naszapszczelarnia.pl/…/miod…/miod-wielokwiatowy/

🐝 miód z kakao 👉https://naszapszczelarnia.pl/…/miody-smakowe/miod-z-kakao/

🐝 miód z cytryną 👉https://naszapszczelarnia.pl/…/miody…/miod-z-cytryna/

Koszyk
Scroll to Top