Mój koszyk

Czy miód to wymioty pszczół?

Opublikowano: 5 marca 2024

Miód można postrzegać jako wymociny pszczół, ale to uproszczenie.

W rzeczywistości proces produkcji miodu przez pszczoły jest bardziej skomplikowany i fascynujący.

Pszczoły zbierają nektar z kwiatów za pomocą swojego aparatu ssącego. Nektar ten jest przechowywany w specjalnym “żołądku miodowym”, który jest oddzielony od głównego żołądka trawiennego pszczół. Gdy pszczoła wraca do ula, przekazuje nektar innym pszczołom robotnicom przez proces zwanym “przekazywaniem pokarmu”, który obejmuje wymiotowanie i ponowne połykanie nektaru między pszczołami. Ten proces jest powtarzany wielokrotnie, a enzymy wytwarzane przez pszczoły przekształcają nektar w miód przez częściowe strawienie. Następnie miód jest przechowywany w plastrach, gdzie nadmiar wody jest odparowywany dzięki ruchowi skrzydeł pszczół, co prowadzi do zgęstnienia miodu.

Więc chociaż miód pochodzi z procesu, który można nazwać “wymiotowaniem” przez pszczoły, jest to znacznie bardziej złożony i higieniczny proces niż sugerowałby ten termin.

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.