FAQ
Wiele osób zastanawia się czym właściwie jest miód i jak powstaje. Powszechnie wiadomo, że jest to słodka substancja powstała dzięki pracy niezastąpionych pszczół. Jednak miód powstaje przede wszystkim na użytek ich samych – jest pokarmem dla pszczół w okresie zimowym. Pracowite pszczoły mają określone role, a etap produkcji miodu rozpoczyna pszczoła zwiadowca, która wylatuje w teren w poszukiwaniu nektaru. Gdy tylko znajdzie rośliny, których nektar ma odpowiednią ilość i jakość wraca do ula, by poinformować o tym pszczoły zbieraczki. Zebrany nektar pszczoły zbieraczki transportują do ula, by przekazać go do dalszej obróbki. Ten etap produkcji jest już “w rękach” pszczół robotnic, które za pomocą enzymów i kwasów organicznych znajdujących się w ich gruczołach, produkują miód. Po odwirowaniu przez pszczelarza, miód trafia do słoiczków i jest gotowy do spożycia.
Każdy naturalny miód ulega krystalizacji. Jest to naturalny proces przejścia miodu ze stanu płynnego w stan stały. Okres krystalizacji miodu zależy przede wszystkim od jego właściwości chemicznych, a więc składu – im wyższa jest w nim zawartość cukrów w stosunku do zawartości wody, tym szybciej ulega krystalizacji. To oczywiście dość uproszczone wyjaśnienie, ponieważ wpływ na tempo krystalizacji mają również rodzaje cukrów jakie znajdują się w miodzie – stąd różny okres krystalizacji wśród miodów różnego rodzaju. Niektóre gatunki miodów krystalizują w ciągu kilku dni od zbiorów – przykładem jest miód rzepakowy. Inne ulegają procesowi krystalizacji po kilku tygodniach jak miód wielokwiatowy.
Istnieje wiele rodzajów miodu i trudno określić jest jednoznacznie, który z nich jest najzdrowszy. Każdy gatunek miodu posiada właściwości prozdrowotne – a ich naturalny skład determinuje największe korzyści dla organizmu. Dobrze jest więc zapoznać się z właściwościami wszystkich rodzajów miodu i wybrać najbardziej odpowiedni. Warto zwrócić uwagę również na walory smakowe.
Oczywiście! W medycynie miód stosowany jest od średniowiecza, a nazywany jest płynnym złotem nie tylko ze względu na kolor. Naturalny miód jest bogactwem witamin oraz substancji wzmacniających nasz organizm. Poszczególne jego rodzaje mają różne ilości składników, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Każdy rodzaj miodu jest zdrowym, naturalnym i pysznym substytutem tradycyjnego cukru.
Wiele młodych mam, stojąc na straży zdrowia i odporności swojej pociechy, stawia sobie pytanie: Czy dzieci mogą jeść miód? Jaki miód jest najlepszy dla dziecka? Od jakiego wieku podawać miód? Otóż zaleca się, by miód podawać dzieciom powyżej 1. roku życia. Ze względu na możliwość wystąpienia alergii u dziecka, zaleca się początkowo podać niewielką jego ilość i sprawdzić czy nie występuje reakcja alergiczna. Przygodę z miodem u dzieci najlepiej rozpocząć od łagodnych w smaku jak miód faceliowy, akacjowy czy rzepakowy. Ogromne możliwości zastosowania miodu w kuchni oraz jego słodki smak znacznie ułatwiają zachęcenie dziecka do regularnego spożywania tego zdrowego produktu.
Pyłek pszczeli to mieszanka pyłków kwiatowych powstała przy produkcji miodu. Jest uważany za żywność funkcjonalną o korzystnym wpływie na organizm. Pyłek pszczeli posiada w składzie wiele substancji prozdrowotnych. Pierzga pszczela to połączenie pyłku kwiatowego, miodu, mleczka pszczelego i enzymów pszczelich. Podobnie jak pyłek pszczeli, pierzga posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia składników. Pyłek pszczeli i pierzga są bezpieczne do spożycia. Jednak nie zaleca się włączania tych dwóch produktów do diety przez osoby u których stwierdzono alergię na pyłki roślin lub użądlenia owadów błonkoskrzydłych – włączając jad pszczoły.
Aby rozpoznać czy miód jest prawdziwy należy w pierwszej kolejności sprawdzić jego etykietę na opakowaniu. Jeśli w składzie miodu znajduje się cukier lub inne substancje jak syropy czy słodziki lub inne dodatki wzmacniające smak lub kolor – możemy mieć pewność, że miód jest sztuczny. Prawdziwy miód nie ma w swoim składzie nic oprócz… miodu! Miód naturalnie ulega krystalizacji, ale już jego płynna postać może posiadać grudki.
– dostęp do unikalnych ofert i promocji
– wcześniejszy dostęp do akcji specjalnych
– informacja o nowościach
– inspiracje, porady, nowości ze świata pszczół