FAQ

Wiele osób zastanawia się czym właściwie jest miód i jak powstaje. Powszechnie wiadomo, że jest to słodka substancja powstała dzięki pracy niezastąpionych pszczół. Jednak miód powstaje przede wszystkim na użytek ich samych – jest pokarmem dla pszczół w okresie zimowym. Pracowite pszczoły mają określone role, a etap produkcji miodu rozpoczyna pszczoła zwiadowca, która wylatuje w teren w poszukiwaniu nektaru. Gdy tylko znajdzie rośliny, których nektar ma odpowiednią ilość i jakość wraca do ula, by poinformować o tym pszczoły zbieraczki. Zebrany nektar pszczoły zbieraczki transportują do ula, by przekazać go do dalszej obróbki. Ten etap produkcji jest już “w rękach” pszczół robotnic, które za pomocą enzymów i kwasów organicznych znajdujących się w ich gruczołach, produkują miód. Po odwirowaniu przez pszczelarza, miód trafia do słoiczków i jest gotowy do spożycia.

Każdy naturalny miód ulega krystalizacji. Jest to naturalny proces przejścia miodu ze stanu płynnego w stan stały. Okres krystalizacji miodu zależy przede wszystkim od jego właściwości chemicznych, a więc składu – im wyższa jest w nim zawartość cukrów w stosunku do zawartości wody, tym szybciej ulega krystalizacji. To oczywiście dość uproszczone wyjaśnienie, ponieważ wpływ na tempo krystalizacji mają również rodzaje cukrów jakie znajdują się w miodzie – stąd różny okres krystalizacji wśród miodów różnego rodzaju. Niektóre gatunki miodów krystalizują w ciągu kilku dni od zbiorów – przykładem jest miód rzepakowy. Inne ulegają procesowi krystalizacji po kilku tygodniach jak miód wielokwiatowy.

Istnieje wiele rodzajów miodu i trudno określić jest jednoznacznie, który z nich jest najzdrowszy. Każdy gatunek miodu posiada właściwości prozdrowotne – a ich naturalny skład determinuje największe korzyści dla organizmu. Dobrze jest więc zapoznać się z właściwościami wszystkich rodzajów miodu i wybrać najbardziej odpowiedni. Warto zwrócić uwagę również na walory smakowe.

Oczywiście! W medycynie miód stosowany jest od średniowiecza, a nazywany jest płynnym złotem nie tylko ze względu na kolor. Naturalny miód jest bogactwem witamin oraz substancji wzmacniających nasz organizm. Poszczególne jego rodzaje mają różne ilości składników, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Każdy rodzaj miodu jest zdrowym, naturalnym i pysznym substytutem tradycyjnego cukru.

Miód nie ma określonej daty ważności do spożycia, jednak by uchronić go przed utratą cennych właściwości, najlepiej przechowywać go w suchym i zaciemnionym miejscu. istotna jest również temperatura przechowywania słoiczków z miodem – najlepiej gdy nie przekracza 20 stopni Celsjusza. Optymalna temperatura przechowywania to 8-20 stopni.

Wiele młodych mam, stojąc na straży zdrowia i odporności swojej pociechy, stawia sobie pytanie: Czy dzieci mogą jeść miód? Jaki miód jest najlepszy dla dziecka? Od jakiego wieku podawać miód? Otóż zaleca się, by miód podawać dzieciom powyżej 1. roku życia. Ze względu na możliwość wystąpienia alergii u dziecka, zaleca się początkowo podać niewielką jego ilość i sprawdzić czy nie występuje reakcja alergiczna. Przygodę z miodem u dzieci najlepiej rozpocząć od łagodnych w smaku jak miód faceliowy, akacjowy czy rzepakowy. Ogromne możliwości zastosowania miodu w kuchni oraz jego słodki smak znacznie ułatwiają zachęcenie dziecka do regularnego spożywania tego zdrowego produktu.

Pyłek pszczeli to mieszanka pyłków kwiatowych powstała przy produkcji miodu. Jest uważany za żywność funkcjonalną o korzystnym wpływie na organizm. Pyłek pszczeli posiada w składzie wiele substancji prozdrowotnych. Pierzga pszczela to połączenie pyłku kwiatowego, miodu, mleczka pszczelego i enzymów pszczelich. Podobnie jak pyłek pszczeli, pierzga posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia składników. Pyłek pszczeli i pierzga są bezpieczne do spożycia. Jednak nie zaleca się włączania tych dwóch produktów do diety przez osoby u których stwierdzono alergię na pyłki roślin lub użądlenia owadów błonkoskrzydłych – włączając jad pszczoły.

Miód może być spożywany przez kobiety w ciąży, a jego właściwości mogą skutecznie obniżyć intensywność ciążowych dolegliwości. Miód sprawdzi się szczególnie w pierwszych miesiącach ciąży, gdy kobietom doskwierają nudności i wymioty. Miód, ze względu na obecność w składzie enzymów ułatwiających trawienie, upora się również z ciążową zgagą. Ze względu na skład, kobietom w ciąży polecany jest miód spadziowy, lipowy i gryczany. Warto zapoznać się z ich właściwościami i wybrać odpowiedni dla siebie.

Aby rozpoznać czy miód jest prawdziwy należy w pierwszej kolejności sprawdzić jego etykietę na opakowaniu. Jeśli w składzie miodu znajduje się cukier lub inne substancje jak syropy czy słodziki lub inne dodatki wzmacniające smak lub kolor – możemy mieć pewność, że miód jest sztuczny. Prawdziwy miód nie ma w swoim składzie nic oprócz… miodu! Miód naturalnie ulega krystalizacji, ale już jego płynna postać może posiadać grudki.

Krystalizacja jest procesem odwracalnym, więc chcąc zmienić postać miodu ze stałej w płynną – wystarczy go lekko podgrzać. Najpopularniejszym sposobem dekrystalizacji miodu jest umieszczenie słoika z jego zawartością w garnku z ciepłą wodą. Należy jednak pamiętać, że zbyt wysoka temperatura wody powoduje utratę drogocennych właściwości w składzie miodu. Najlepiej więc nie podgrzewać miodu w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza.
Słodki smak miodu wskazuje na to, że w jego składzie zawarty jest cukier. Tak! W miodzie występują różne cukry, ale są to cukry proste czyli glukoza i fruktoza. Związki te są łatwo przyswajalne przez nasz organizm i nie przyczyniają się do nadwagi. W odróżnieniu od białego cukru, którego skład to około 99% sacharozy, miód posiada również wiele witamin, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Jest również bogaty w antyoksydanty i inne związki, które działają prozdrowotnie.
Może zdarzyć się, że po spożyciu miodu wystąpi reakcja alergiczna. Miód najczęściej uczula osoby, które mają alergię na pyłki kwiatów, traw i drzew. Zdarza się, że reakcja występuje u osób uczulonych na roztocza kurzu lub pleśń. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na białko pochodzące z organizmów pszczół – ten rodzaj alergii może powodować reakcje niebezpieczne dla życia, dotyczy osób, które mają uczulenie na jad owadów. W przypadku dzieci, alergia na miód występuje podobnie jak u dorosłych – jeśli dziecko jest alergikiem należy postępować ostrożnie. Miody zaliczane do tych najczęściej uczulających to miód spadziowy i wielokwiatowy. Reakcje alergiczne na miód występują jednak rzadko.
Liofilizacja to proces konserwowania żywności polegający na suszeniu żywności przez mrożenie. Liofilizowane owoce, których używamy do naszych miodów smakowych mają pełny zestaw białek, cukru oraz tłuszczy. Poddane tego rodzaju konserwacji nie tracą cennych składników mineralnych oraz witamin. Po zmieszaniu z miodem odzyskują swój naturalny smak i zapach.

– dostęp do unikalnych ofert i promocji
– wcześniejszy dostęp do akcji specjalnych
– informacja o nowościach
– inspiracje, porady, nowości ze świata pszczół