Kiedy na zewnątrz temperatura drastycznie spada, a zamiast błękitnego nieba widać jedynie szarość i zacinający deszcz, każdy zaczyna szukać sposobu na wzmocnienie odporności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że antidotum na przeziębienie może stać w słoiczku w naszej spiżarni lub kuchennej szafce. Tradycyjny miód ceniony jest nie tylko za niebywałe walory smakowe, ale również, a może przede wszystkim, z powodu właściwości zdrowotnych. Miód na przeziębienie stosowany jest chętnie od pokoleń, jego tradycja jako środka zapobiegawczego chorobom i wspomagającego leczenie jest więc naprawdę długa. Chociaż ów pszczeli specyfik jest powszechnie uznawanym środkiem, uważa się, że niektóre gatunki miodu nadają się do tej roli lepiej niż inne. W takim razie – jaki miód na przeziębienie jest najlepszy i dlaczego warto w ogóle stosować go zamiast powszechnie reklamowanych suplementów diety?
W jaki sposób miód pomaga w objawowym leczeniu przeziębienia?
Nie da się uniknąć zapadania na sezonowe przeziębienia, ponieważ wywoływane są przez wirusy atakujące układ odpornościowy. Jedyną metodą radzenia sobie z gorączką, zatkanym i podrażnionym nosem, bólem głowy, gardła i mięśni, jest stosowanie odpowiednich środków, działających przyczynowo i objawowo. Oczywiście można skorzystać z wielu dostępnych w aptekach bez recepty lekarstw czy suplementów, każdy z nich będzie miał jednak określone skutki uboczne.
Dawniej, w czasach, kiedy dostęp do farmakologii nie był tak powszechny, a zwalczaniem chorób zajmowali się znachorzy i szamani, przeziębienie leczono najczęściej z zastosowaniem miodu pszczelego w postaci czystej lub z domieszkami – na przykład z dodatkiem kurkumy. Zielarze w tym względzie najmocniej cenili sobie właściwości aromatycznego miodu lipowego. Poza uniwersalnymi właściwościami bakteriobójczymi, dzięki którym zyskał miano naturalnego antybiotyku. Rekomendowany jest szczególnie w przypadku kaszlu u dzieci, ponieważ skutecznie go łagodzi.
Jaki miód wybrać na przeziębienie?
W rodzinnych pasiekach zwykle dostępnych jest kilka gatunków miodów, jak miód akacjowy czy miód rzepakowy, a także różnego rodzaju miody smakowe z owocami czy ziołami, jak miód z porzeczką czy miód z miętą.
Najlepszym miodem na przeziębienie jest miód lipowy ze względu na działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Łagodzi kaszel, pomaga organizmowi się wypocić, ale też obniża temperaturę ciała, dlatego rekomendowany jest szczególnie w przypadku leczenia objawów przeziębienia. Z kolei najbardziej cenionym przez małych smakoszy jest miód akacjowy, ponieważ ze wszystkich dostępnych produktów to zdecydowanie w nim znajduje się najwięcej słodyczy. Miód ten wspomaga działanie systemu immunologicznego, jest też w stanie zmniejszyć podatność na choroby związane z przewodem pokarmowym.