Mój koszyk

Miód na przeziębienie

Opublikowano: 5 sierpnia 2022

Kiedy na zewnątrz temperatura drastycznie spada, a zamiast błękitnego nieba widać jedynie szarość i zacinający deszcz, każdy zaczyna szukać sposobu na wzmocnienie odporności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że antidotum na przeziębienie może stać w słoiczku w naszej spiżarni lub kuchennej szafce. Tradycyjny miód ceniony jest nie tylko za niebywałe walory smakowe, ale również, a może przede wszystkim, z powodu właściwości zdrowotnych. Miód na przeziębienie stosowany jest chętnie od pokoleń, jego tradycja jako środka zapobiegawczego chorobom i wspomagającego leczenie jest więc naprawdę długa. Chociaż ów pszczeli specyfik jest powszechnie uznawanym środkiem, uważa się, że niektóre gatunki miodu nadają się do tej roli lepiej niż inne. W takim razie – jaki miód na przeziębienie jest najlepszy i dlaczego warto w ogóle stosować go zamiast powszechnie reklamowanych suplementów diety?

W jaki sposób miód pomaga w objawowym leczeniu przeziębienia?

Nie da się uniknąć zapadania na sezonowe przeziębienia, ponieważ wywoływane są przez wirusy atakujące układ odpornościowy. Jedyną metodą radzenia sobie z gorączką, zatkanym i podrażnionym nosem, bólem głowy, gardła i mięśni, jest stosowanie odpowiednich środków, działających przyczynowo i objawowo. Oczywiście można skorzystać z wielu dostępnych w aptekach bez recepty lekarstw czy suplementów, każdy z nich będzie miał jednak określone skutki uboczne.

Dawniej, w czasach, kiedy dostęp do farmakologii nie był tak powszechny, a zwalczaniem chorób zajmowali się znachorzy i szamani, przeziębienie leczono najczęściej z zastosowaniem miodu pszczelego w postaci czystej lub z domieszkami – na przykład z dodatkiem kurkumy. Zielarze w tym względzie najmocniej cenili sobie właściwości aromatycznego miodu lipowego. Poza uniwersalnymi właściwościami bakteriobójczymi, dzięki którym zyskał miano naturalnego antybiotyku. Rekomendowany jest szczególnie w przypadku kaszlu u dzieci, ponieważ skutecznie go łagodzi.

Jaki miód wybrać na przeziębienie?

W rodzinnych pasiekach zwykle dostępnych jest kilka gatunków miodów, jak miód akacjowy czy miód rzepakowy, a także różnego rodzaju miody smakowe z owocami czy ziołami, jak miód z porzeczką czy miód z miętą.

Najlepszym miodem na przeziębienie jest miód lipowy ze względu na działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Łagodzi kaszel, pomaga organizmowi się wypocić, ale też obniża temperaturę ciała, dlatego rekomendowany jest szczególnie w przypadku leczenia objawów przeziębienia. Z kolei najbardziej cenionym przez małych smakoszy jest miód akacjowy, ponieważ ze wszystkich dostępnych produktów to zdecydowanie w nim znajduje się najwięcej słodyczy. Miód ten wspomaga działanie systemu immunologicznego, jest też w stanie zmniejszyć podatność na choroby związane z przewodem pokarmowym.

Właściwości miodu wielokwiatowego będą się różnić w zależności od pory, kiedy został zebrany – nieco inny będzie wczesny, a inny późny miód, jednak i jeden i drugi zawsze będzie działał pozytywnie na podwyższanie naturalnej bariery odpornościowej człowieka. Każdy z rodzajów miodu ma też cenne wartości odżywcze. Przy częstym zapadaniu na choroby układu oddechowego zaleca się regularne spożywanie miodu spadziowego. Podobnie dobrze oddziaływać na organizm w takich wypadkach będzie miód gryczany. Istotne znaczenie ma profilaktyka infekcji układu oddechowego, jaką słusznie przypisuje się miodowi. Każdy jego rodzaj będzie zawsze pozytywnie oddziaływał na odporność Twoją i Twoich bliskich, zabezpieczając Was na czas jesiennych i zimowych dolegliwości.

Stosowanie naturalnego miodu w codziennej diecie

Warto korzystać ze starych, ludowych mądrości, mówiących, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Z dobrodziejstwa miodu dobrze jest korzystać każdego dnia, spożywając ten smakołyk regularnie, w celu wzmocnienia swojej odporności. Dzięki temu szansa na zachorowanie w sezonie grypowym znacznie się zmniejsza.

Jeśli jednak wszelkie środki zapobiegawcze zawiodą, można przygotować sekretne mikstury, bazujące właśnie na najlepszym miodzie na przeziębienie. Można również wykorzystać mieszankę kurkumy i miodu, stosowanych powszechnie od dekad, z dodatkiem soku z cytryny i startego, świeżego imbiru. To świetny syrop rozgrzewający i antybakteryjny, działający lepiej niż niejeden środek farmakologiczny. Taki naturalny preparat świetnie sprawdza się w stanach niepokoju, rozdrażnienia, bezsenności. Podczas przeziębienia można pić też ciepły napój, sporządzony na bazie ciepłej, przegotowanej wody, świeżego imbiru, do którego dodaje się solidną łyżkę miodu oraz sok z cytryny.

Próbując uporać się z kaszlem, szczególnie u dzieci, można stosować sam miód w ilości jednej łyżeczki podawanej trzy razy dziennie lub 2 łyżeczek miodu na noc.

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.