Mój koszyk

Miód rzepakowy - właściwości i działanie lecznicze

Opublikowano: 5 sierpnia 2022

Miód produkowany przez pszczoły ze słonecznie żółtego, bajecznie rozkwitającego wiosną rzepaku, ma charakterystyczny zapach, konsystencję oraz kolor – to jasny, kremowy specjał o nęcącym, słodkim aromacie. Miód rzepakowy to jeden z pierwszych miodów, jakie pojawiają się na naszych stołach – zbiera się go wiosną. Właściwości miodu rzepakowego doceniane są nie tylko przez smakoszy tego pszczelego rarytasu, ale również przez osoby potrzebujące naturalnego wsparcia swojego organizmu w walce z różnego rodzaju schorzeniami, czy powszechnymi w sezonie jesienno-zimowym przeziębieniami. Zanim kupisz pierwszy słoiczek i zakochasz się w nim na zabój, sprawdź, jakie korzyści wynikają z wprowadzenia go do codziennej diety.

Poznaj bliżej miód rzepakowy

Każdy gatunek miodu jest trochę inny pod względem konsystencji, zapachu, smaku, koloru i samych właściwości. Zależy to przede wszystkim od gatunku kwiatów, z jakich pszczoły pozyskują nektar do jego produkcji oraz indywidualnych cech, m.in. ilości zawartej glukozy i fruktozy.

Miód rzepakowy jest jednym z najłatwiej rozpoznawalnych produktów. Bardzo charakterystyczny jest już jego wygląd – z nektaru zebranego z żółtych kwiatów powstaje miód o kremowej konsystencji, o bardzo jasnej barwie, czasem niemal biały. Ma mocny zapach kwiatów, z których pochodzi, wyczuwalny nawet po kilku miesiącach od wyjęcia go z ula i przelania do słoiczków. Miód rzepakowy w smaku jest też trudny do pomylenia z jakimkolwiek innym. Jest słodki, delikatny, a jednocześnie z cieniem ostrzejszego posmaku. Jasny kolor miód zawdzięcza dużej zawartości glukozy. Oznacza to, że będzie bardzo szybko krystalizował, co wynika z naturalnych właściwości fizycznych cukru, jakim jest glukoza. Chociaż jest to jeden z najpopularniejszych polskich miodów, najłatwiej dostępnych ze względu na ilość uprawianego w naszym kraju rzepaku, ilość pszczelej pracy, jakiej wymaga, pozostaje ogromna. Do pozyskania jednego kilograma tego złotego przysmaku owady muszą odwiedzić około czterech milionów kwiatów!

Co kryje się w miodzie rzepakowym?

Miód rzepakowy wart jest poznania go od podszewki. Jako jeden z najchętniej i najczęściej wybieranych miodowych delicji posiada nie tylko niepowtarzalne walory smakowe, ale i mnóstwo prozdrowotnych właściwości, cenionych od pokoleń.

Wprowadzenie miodu do codziennej diety pozwala cieszyć się lepszą odpornością organizmu, a także zwalczać szereg różnorodnych chorób. Jednak ze względu na sporą kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Jeśli nie ma innych przeciwwskazań, można go z powodzeniem potraktować jako zupełnie naturalny, niepowodujący skutków ubocznych i do tego znakomicie smakujący suplement diety.

W stu gramach miodu znajdziemy głównie węglowodany – jest ich w nim aż 80 g. Uzupełnieniem składu jest białko w ilości 0,5 g. Miód ten charakteryzuje wysoki indeks glikemiczny, poziomu 64 IG. Wartość energetyczna szacowana jest na 340 kcal w 100 g czystego produktu.

Miód rzepakowy – właściwości lecznicze

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do zdrowotnych właściwości miodu rzepakowego. W przypadku praktycznie każdego miodu wskazuje się na dobroczynny wpływ przede wszystkim w obrębie układu pokarmowego oraz oddechowego, szczególnie górnych dróg oddechowych. Nie inaczej jest i w tym przypadku, jednak lista jego zalet jest znacznie dłuższa.

Wysoka zawartość cukrów prostych sprawia, że miód jest dobrym suplementem diety dla sportowców, dostarczając energii na czas treningu oraz uzupełniając zapasy glikogenu w mięśniach, po zakończeniu treningu. Glukoza jest również niezbędnym paliwem dla komórek ośrodkowego układu nerwowego, co oznacza, że osoby pracujące umysłowo mogą spodziewać się poprawy wydolności.

Długa lista cennych właściwości miodu rzepakowego

Mówiąc o miodzie rzepakowym, nie można zapomnieć o jego niebagatelnym wkładzie we wzmacnianie ludzkiego układu immunologicznego. Jest jedną z najlepszych substancji pochodzenia naturalnego, uważaną za ekologiczny środek, działający antybakteryjnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo, dlatego bardzo często znajduje się w składzie suplementów diety dedykowanych walce z przeziębieniami. Specyfik ten polecany jest szczególnie przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych, przy zapaleniu gardła lub nieżycie nosa. W przypadku dzieci rekomenduje się jego wprowadzenie do diety, kiedy maluch męczy się z silnym kaszlem – miód działa osłonowo i łagodząco, pozwalając łatwiej przetrwać te kilka najtrudniejszych dni choroby.

Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne, miód rzepakowy zwiększa tempo regeneracji organizmu i skraca czas potrzebny na gojenie ran.

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.