Strona główna / Przepisy / Tradycyjne ciasto na pierniki

Chociaż do Świąt jeszcze daleko, o pierniczkach warto pomyśleć już teraz! Jeśli chcecie upiec je
w grudniu z tradycyjnego, dojrzewającego ciasta, właśnie nastał czas, aby je przygotować. Łapcie staropolski przepis na ciasto do pierników!
Składniki:
kostka masła
500 g naturalnego miodu
2 szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
0,5 szklanki zimnego mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
30-50 g przyprawy do piernika
szczypta soli
1. W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier. Odstawiamy aż ostygną. 2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (oprócz sody). 3. Do miski dodajemy rozpuszczone masło, miód i cukier. Następnie do masy wbijamy po kolei 3 jajka – cały czas mieszając. 4. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku i wlewamy do pozostałych składników. 5. Po dokładnym wymieszaniu, przykrywamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 – 5 tygodni.
Do wypieków najlepiej sprawdzi się miód wielokwiatowy lub akacjowy, który zamówicie tutaj: https://naszapszczelarnia.pl/…/miod…/miod-wielokwiatowy/ https://naszapszczelarnia.pl/…/miody…/miod-akacjowy/

Koszyk
Scroll to Top