Strona główna / Aktualności / Jak wykorzystać miód w budowaniu naszej odporności?

Jesień to czas kiedy szczególnie powinniśmy zadbać on nasze zdrowie. Warto zatem sięgnąć do naturalnych sposobów wspierania odporności. Niezastąpione w tym procesie są miody i produkty pszczele.

Miód to produkt o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Działa stymulująco na układ odpornościowy, przez co wspiera nas w walce z wirusami i bakteriami. Wykazuje silnie działanie deoksydacyjne. Regularne spożywanie miodu reguluje metabolizm, ułatwiając przyswajanie węglowodanów białek oraz tłuszczów. Acetylocholina zawarta w miodzie zapobiega nadciśnieniu i poprawia krążenie krwi, cholina chroni wątrobę, a jony metali stymulują produkcję hemoglobiny i erytrocytów Budowanie odporności to długotrwały i wieloetapowy proces, dlatego zacznij już dziś i wprowadź do swojej diety produkty pszczele.

Miód potrafi zdziałać cuda pod warunkiem, że spożywany jest regularnie z zachowaniem odpowiednich zasad. Pamiętaj, że temperatura powyżej 40 Celsjusza dezaktywuje składniki biologicznie czynne w nim zawarte, które są kluczowe dla odporności. Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy, gdy go rozcieńczymy z wodą. Jest świetnym zamiennikiem białego cukru. Biały cukier lub wysokofruktozowy syrop kukurydziany mogą powodować wiele problemów zdrowotnych, zwłaszcza jeśli często je spożywasz. W przeciwieństwie do tych rafinowanych cukrów, miód jest pełnowartościowym, całkowicie naturalnym środkiem słodzącym.

Wprowadź nasze miody do swojej kuchni, a przekonasz się jak wiele mają zastosowań.
Wypróbuj najnowsze propozycje kulinarne, które znajdziesz w sekcji przepisy.

Koszyk
Scroll to Top