Strona główna / Przepisy / Makaron Soba z karmelizowanymi w miodzie warzywami

Do przygotowania dania użyj miodu z Naszej Pszczelarni. Najlepiej nadaje się miód lipowy lub akacjowy, które wspaniale komponują się ze świeżymi warzywami nadając i niepowtarzalny smak i kolor.

Składniki:
– 225g makaronu soba
– 1 duża marchewka
– 1 cukinia
– 2 papryki
– 1 cebula 
– łyżka oleju sezamowego
– 2 ząbki czosnku

Sos:
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
– 2 łyżki miodu z Naszej Pszczelarni. Najlepiej nadaje się Miód Lipowy lub Miód Akacjowy.


Sposób przygotowania

Czosnek pokroić na plasterki, cebulę w piórka, a cukinię, marchewkę i paprykę we wstążki, które uzyskasz wykorzystując obieraczkę do warzyw.

Warzywa należy podsmażyć na oleju sezamowym przez około 2- minut tak, aby pozostały chrupiące. 

Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim gorące warzywa na patelni. Całość przemieszać do połączenia się smaków.

Makaron soba ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.

Na ugotowany makaron nałożyć gorące warzywa.

Danie można podawać z grillowaną rybą (np. łososiem), lub filetem z kurczaka.

Koszyk
Scroll to Top