
Do przygotowania dania użyj miodu z Naszej Pszczelarni. Najlepiej nadaje się miód lipowy lub akacjowy, które wspaniale komponują się ze świeżymi warzywami nadając i niepowtarzalny smak i kolor.
Składniki:
– 225g makaronu soba
– 1 duża marchewka
– 1 cukinia
– 2 papryki
– 1 cebula
– łyżka oleju sezamowego
– 2 ząbki czosnku
Sos:
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
– 2 łyżki miodu z Naszej Pszczelarni. Najlepiej nadaje się Miód Lipowy lub Miód Akacjowy.
Sposób przygotowania
Czosnek pokroić na plasterki, cebulę w piórka, a cukinię, marchewkę i paprykę we wstążki, które uzyskasz wykorzystując obieraczkę do warzyw.
Warzywa należy podsmażyć na oleju sezamowym przez około 2- minut tak, aby pozostały chrupiące.
Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim gorące warzywa na patelni. Całość przemieszać do połączenia się smaków.
Makaron soba ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
Na ugotowany makaron nałożyć gorące warzywa.
Danie można podawać z grillowaną rybą (np. łososiem), lub filetem z kurczaka.
