Strona główna / Przepisy / Makiełki

Składniki:
– 20 g świeżych drożdży
– 350 g maki pszennej tortowej
– 200 ml ciepłego mleka
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cukru
– 250 g gotowej masy makowej (z puszki)
– 1 łyżka miodu (najlepszy jest miód wielokwiatowy lub miód rzepakowy)
– 1 łyżka masła
– szklanka bakalii


Sposób przygotowania

Z drożdży, mleka i cukru sporządzić zaczyn i poczekać około 10 min aż wyrośnie. Dodać mąkę i sól. Zarobić ciasto i uformować wałek o średnicy około 1 cm. Kroić na skos. Kluseczki wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą i gotować na małym ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą.


Masa makowa:

Mak z puszki, miód i masło podgrzać dodając jedną łyżkę mleka. Składniki wymieszać.

Ostudzone kluseczki zmieszać z masą makową i ulubionymi bakaliami.

Smacznego!

Koszyk
Scroll to Top