Strona główna / Aktualności / Miód na przeziębienie

Kiedy na zewnątrz temperatura drastycznie spada, a zamiast błękitnego nieba widać jedynie szarość i zacinający deszcz, każdy zaczyna szukać sposobu na wzmocnienie odporności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że antidotum na przeziębienie może stać w słoiczku w naszej spiżarni lub kuchennej szafce. Tradycyjny miód ceniony jest nie tylko za niebywałe walory smakowe, ale również, a może przede wszystkim, z powodu właściwości zdrowotnych. Miód na przeziębienie stosowany jest chętnie od pokoleń, jego tradycja jako środka zapobiegawczego chorobom i wspomagającego leczenie jest więc naprawdę długa. Chociaż ów pszczeli specyfik jest powszechnie uznawanym środkiem, uważa się, że niektóre gatunki miodu nadają się do tej roli lepiej niż inne. W takim razie – jaki miód na przeziębienie jest najlepszy i dlaczego warto w ogóle stosować go zamiast powszechnie reklamowanych suplementów diety?

W jaki sposób miód pomaga w objawowym leczeniu przeziębienia?

Nie da się uniknąć zapadania na sezonowe przeziębienia, ponieważ wywoływane są przez wirusy atakujące układ odpornościowy. Jedyną metodą radzenia sobie z gorączką, zatkanym i podrażnionym nosem, bólem głowy, gardła i mięśni, jest stosowanie odpowiednich środków, działających przyczynowo i objawowo. Oczywiście można skorzystać z wielu dostępnych w aptekach bez recepty lekarstw czy suplementów, każdy z nich będzie miał jednak określone skutki uboczne.

Dawniej, w czasach, kiedy dostęp do farmakologii nie był tak powszechny, a zwalczaniem chorób zajmowali się znachorzy i szamani, przeziębienie leczono najczęściej z zastosowaniem miodu pszczelego w postaci czystej lub z domieszkami – na przykład z dodatkiem kurkumy. Zielarze w tym względzie najmocniej cenili sobie właściwości aromatycznego miodu lipowego. Poza uniwersalnymi właściwościami bakteriobójczymi, dzięki którym zyskał miano naturalnego antybiotyku. Rekomendowany jest szczególnie w przypadku kaszlu u dzieci, ponieważ skutecznie go łagodzi.

Jaki miód wybrać na przeziębienie?

W rodzinnych pasiekach zwykle dostępnych jest kilka gatunków miodów, jak miód akacjowy czy miód rzepakowy, a także różnego rodzaju miody smakowe z owocami czy ziołami, jak miód z porzeczką czy miód z miętą.

Najlepszym miodem na przeziębienie jest miód lipowy ze względu na działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Łagodzi kaszel, pomaga organizmowi się wypocić, ale też obniża temperaturę ciała, dlatego rekomendowany jest szczególnie w przypadku leczenia objawów przeziębienia. Z kolei najbardziej cenionym przez małych smakoszy jest miód akacjowy, ponieważ ze wszystkich dostępnych produktów to zdecydowanie w nim znajduje się najwięcej słodyczy. Miód ten wspomaga działanie systemu immunologicznego, jest też w stanie zmniejszyć podatność na choroby związane z przewodem pokarmowym.

miód z cytryną na przeziębienie

Właściwości miodu wielokwiatowego będą się różnić w zależności od pory, kiedy został zebrany – nieco inny będzie wczesny, a inny późny miód, jednak i jeden i drugi zawsze będzie działał pozytywnie na podwyższanie naturalnej bariery odpornościowej człowieka. Każdy z rodzajów miodu ma też cenne wartości odżywcze. Przy częstym zapadaniu na choroby układu oddechowego zaleca się regularne spożywanie miodu spadziowego. Podobnie dobrze oddziaływać na organizm w takich wypadkach będzie miód gryczany. Istotne znaczenie ma profilaktyka infekcji układu oddechowego, jaką słusznie przypisuje się miodowi. Każdy jego rodzaj będzie zawsze pozytywnie oddziaływał na odporność Twoją i Twoich bliskich, zabezpieczając Was na czas jesiennych i zimowych dolegliwości.

Stosowanie naturalnego miodu w codziennej diecie

Warto korzystać ze starych, ludowych mądrości, mówiących, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Z dobrodziejstwa miodu dobrze jest korzystać każdego dnia, spożywając ten smakołyk regularnie, w celu wzmocnienia swojej odporności. Dzięki temu szansa na zachorowanie w sezonie grypowym znacznie się zmniejsza.

Jeśli jednak wszelkie środki zapobiegawcze zawiodą, można przygotować sekretne mikstury, bazujące właśnie na najlepszym miodzie na przeziębienie. Można również wykorzystać mieszankę kurkumy i miodu, stosowanych powszechnie od dekad, z dodatkiem soku z cytryny i startego, świeżego imbiru. To świetny syrop rozgrzewający i antybakteryjny, działający lepiej niż niejeden środek farmakologiczny. Taki naturalny preparat świetnie sprawdza się w stanach niepokoju, rozdrażnienia, bezsenności. Podczas przeziębienia można pić też ciepły napój, sporządzony na bazie ciepłej, przegotowanej wody, świeżego imbiru, do którego dodaje się solidną łyżkę miodu oraz sok z cytryny. 

Próbując uporać się z kaszlem, szczególnie u dzieci, można stosować sam miód w ilości jednej łyżeczki podawanej trzy razy dziennie lub 2 łyżeczek miodu na noc.

Koszyk
Scroll to Top