Strona główna / Przepisy / Śledzie w sosie miodowym

Czujecie już atmosferę zbliżających się Świąt? Najlepiej można ją poczuć… w kuchni oczywiście! Mamy dla Was przepis na wyjątkowe śledzie w miodzie, które są wprost idealne na bożonarodzeniowy stół.
Składniki:
– 5 filetów śledziowych z zalewy
– 2 duże czerwone cebule
– kilka suszonych śliwek
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 5 łyżek oleju rzepakowego, łyżka octu balsamicznego, łyżka miodu wielokwiatowego Nasza Pszczelarnia, 2 liście laurowe, łyżeczka gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka majeranku, szczypta pieprzu
Przygotowanie: 1. Jeśli nie lubisz zbyt słonych śledzi możesz je najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku. Następnie pokrój je w kilkucentymetrowe kawałki. 2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj przez kilka minut. 3. Dodaj pokrojone na małe kawałki śliwki suszone, łyżkę miodu i pozostałe przyprawy. 4. Na końcu dodaj na patelnię ocet i koncentrat pomidor- owy. 5. Ciepłą cebulę z przyprawami układaj warstwami na zmianę ze śledziami. Możesz do tego użyć szklanego pojemnika lub słoika. Po przestudzeniu miodowe śledzie umieść w lodówce. Będą gotowe do jedzenia na drugi dzień. Smacznych Świąt!

Koszyk
Scroll to Top