To przygotowania tego dania użyj Miodów z Naszej Pszczelarni, które gwarantują niepowtarzalny smak i aromat.
Wykorzystaj swój ulubiony smak miodu. Jeśli lubisz czekoladową nutę dodaj miodu z kakao. Możesz też wykorzystaj nasze miody tradycyjne.
Składniki:
- 250g płatków owsianych
 - po 100g pestek dyni, nasion słonecznika, migdałów, nerkowców i orzechów włoskich
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - 1/2 startego na mus jabłka
 - 85g miodu
 - 40g oleju rzepakowego
 
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, a następnie rozprowadzamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Otwieramy piekarnik i mieszamy granolę drewnianą szpatułką, tak aby składniki równomiernie się zrumieniły. Pieczemy przez kolejne 15 minut lub dłużej do zbrązowienia się płatków i orzechów. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i zostawiamy granolę do ostygnięcia.
Przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku.
Granola najlepiej smakuje z jogurtem i mlekiem. Można ją również jeść na sucho, jako zdrową przekąskę.
Porady
- Do przygotowania granoli wykorzystaj swoją ulubioną mieszanką pestek i orzechów. Świetnie sprawdzą się tutaj również orzechy pekan, laskowe, ziemne i pistacje.
 - Po wyjęciu z piekarnika gorącą granolę możesz posypać wiórkami ulubionej czekolady lub wiórkami kokosowymi.
 
Autor: seweryn