Mój koszyk

Gronola z miodem

Opublikowano: 15 listopada 2021

To przygotowania tego dania użyj Miodów z Naszej Pszczelarni, które gwarantują niepowtarzalny smak i aromat.

Wykorzystaj swój ulubiony smak miodu. Jeśli lubisz czekoladową nutę dodaj miodu z kakao. Możesz też wykorzystaj nasze miody tradycyjne.

Składniki:
  • 250g płatków owsianych
  •  po 100g pestek dyni, nasion słonecznika, migdałów, nerkowców i orzechów włoskich
  •  2 łyżeczki cynamonu
  •  1/2 startego na mus jabłka
  •  85g miodu
  •  40g oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, a następnie rozprowadzamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Otwieramy piekarnik i mieszamy granolę drewnianą szpatułką, tak aby składniki równomiernie się zrumieniły. Pieczemy przez kolejne 15 minut lub dłużej do zbrązowienia się płatków i orzechów. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i zostawiamy granolę do ostygnięcia.

Przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku.

Granola najlepiej smakuje z jogurtem i mlekiem. Można ją również jeść na sucho, jako zdrową przekąskę.

Porady
  •  Do przygotowania granoli wykorzystaj swoją ulubioną mieszanką pestek i orzechów. Świetnie sprawdzą się tutaj również orzechy pekan, laskowe, ziemne i pistacje.
  •  Po wyjęciu z piekarnika gorącą granolę możesz posypać wiórkami ulubionej czekolady lub wiórkami kokosowymi.

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.