Mój koszyk

Ciasto tradycyjne na pierniki

Opublikowano: 19 listopada 2022

Chociaż do Świąt jeszcze daleko, o pierniczkach warto pomyśleć już teraz! Jeśli chcecie upiec je
w grudniu z tradycyjnego, dojrzewającego ciasta, właśnie nastał czas, aby je przygotować. Łapcie staropolski przepis na ciasto do pierników!

Składniki:

  • kostka masła
  • 500 g naturalnego miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki zimnego mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30-50 g przyprawy do piernika
  • szczypta soli

1. W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier. Odstawiamy aż ostygną.

2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (oprócz sody).

3. Do miski dodajemy rozpuszczone masło, miód i cukier. Następnie do masy wbijamy po kolei 3 jajka – cały czas mieszając.

4. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku i wlewamy do pozostałych składników.

5. Po dokładnym wymieszaniu, przykrywamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 – 5 tygodni.

Do wypieków najlepiej sprawdzi się miód wielokwiatowy lub akacjowy.

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.