Chociaż do Świąt jeszcze daleko, o pierniczkach warto pomyśleć już teraz! Jeśli chcecie upiec je
w grudniu z tradycyjnego, dojrzewającego ciasta, właśnie nastał czas, aby je przygotować. Łapcie staropolski przepis na ciasto do pierników!
Składniki:
- kostka masła
- 500 g naturalnego miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki zimnego mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30-50 g przyprawy do piernika
- szczypta soli
1. W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier. Odstawiamy aż ostygną.
2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (oprócz sody).
3. Do miski dodajemy rozpuszczone masło, miód i cukier. Następnie do masy wbijamy po kolei 3 jajka – cały czas mieszając.
4. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku i wlewamy do pozostałych składników.
5. Po dokładnym wymieszaniu, przykrywamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 – 5 tygodni.
Do wypieków najlepiej sprawdzi się miód wielokwiatowy lub akacjowy.