Źródłem zdrowia, niepowtarzalnego smaku i cennych właściwości oraz gwarancją tego, że gotowy produkt nawet przez lata będzie możliwy do przechowania bez szkody dla niego, jest jego autentyczność. Zdarzają się producenci, chcący nieuczciwie zarobić więcej na niewiedzy i naiwności klientów. Dodatki znajdujące się w takich “podrabianych” miodach można na szczęście w kilku prostych krokach wykryć, nie dając się oszukać i wybierając jedynie najwyższej jakości, naturalne miody tradycyjne albo – jak nasze niepowtarzalne propozycje – miody smakowe, z fantastycznymi dodatkami owoców, jak miód z malinami, ziół, jak miód z miętą czy kremowy miód z kakao. Najpewniejszym źródłem pozyskania najwyższej jakości, sprawdzonego miodu, jest jego zakup prosto z pasieki. Jeśli jednak kupiłeś ten cenny, owadzi nektar z innego źródła, sam możesz sprawdzić jego prawdziwość.
Proste triki na sprawdzenie pochodzenia miodu
Według znawców tematu, to właśnie miód jest jednym z najczęściej fałszowanych produktów spożywczych, które trafiają na sklepowe półki. Miody – najróżniejszych odmian – można znaleźć w zasadzie wszędzie, od małych, wiejskich sklepików po hipermarkety. Należy jednak mieć się na baczności, ponieważ nie wszystkie one będą naturalne, nie wszystkie będą mieć też swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak, ale co najważniejsze – nie wszystkie będą posiadać swoje cenne właściwości. Jeśli na etykiecie słoika widnieje napis mówiący o „mieszance miodów pochodzących z krajów europejskich oraz spoza nich”, w praktyce oznacza to najczęściej mieszankę miodów polsko-chińskich. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie często podnoszona w branżowych dyskusjach obecność w nich niepożądanych, sztucznych, chemicznych substancji, sprawiających, że miód nie krystalizuje. Według chińskich receptur, miód przelewany jest do słoików w temperaturze, która niweluje wszelkie cenne, zdrowotne właściwości tego specyfiku, przez co, z punktu widzenia smakoszy, staje się on jedynie słodkim, dość kalorycznym dodatkiem do jedzenia. W takim razie jak rozpoznać prawdziwy miód i czym się kierować przy jego wyborze?
Jaki jest prawdziwy, naturalny miód?
Najlepszym dowodem na prawdziwość i wysoką jakość miodu jest jego naturalny proces krystalizacji. Dopiero po skrystalizowaniu możesz mieć pewność, z czym masz do czynienia. W przypadku niektórych miodów trzeba byłoby czekać na tę chwilę nawet kilka miesięcy. Najszybciej krystalizują miody, zawierające największą ilość glukozy, jak miód rzepakowy. Najdłużej z kolei będzie temu procesowi ulegać miód akacjowy, ze względu na zdecydowaną przewagę fruktozy nad glukozą w swoim składzie. Glukoza ma większą skłonność do krystalizacji, dlatego to właśnie ją widać jako pierwszą na dnie szklanego słoiczka. Wiadomo więc już, dlaczego miód nie krystalizuje – jeśli jego przeważającymi składnikami są woda i biały cukier, proces ten po prostu nie może zaistnieć. Na szczęście koneserzy tego specjału dokładnie wiedzą, jak rozpoznać prawdziwy miód i jak określić jego faktyczną wartość czy pochodzenie.
jak rozpoznać prawdziwy miód
Najbardziej niepodrabialny jest smak prawdziwego miodu. Nie jest on jedynie słodki – ogromną słodycz powinno się czuć na języku jedynie w pierwszej chwili. Naturalny miód powinien nieco drapać w gardle, a to ze względu na zawarte w nim substancje. Ekologiczny, prawdziwy miód po wlaniu go do szklanki z zimną wodą nie rozpuści się jak cukier, będzie się za to rozdzielać na pasma i rozpuszczać bardzo nieregularnie, dopiero pod wpływem mieszania. Inną popularną i prostą do zastosowania metodą, jak rozpoznać prawdziwy miód, jest zlanie go z łyżeczki na talerz. Jeśli będzie równomiernie spływać, a na talerzu utworzy coś na kształt stożka, świadczy to o jego odpowiedniej konsystencji i braku zawartości białego, szkodliwego cukru. Sztuczne odpowiedniki praktycznie natychmiast rozleją się po całej powierzchni talerza.
Gdzie kupić prawdziwy miód?
Oczywiście nikt nie zabroni Ci kupowania miodu w supermarketach, jednak w ich przypadku trzeba zachować szczególną czujność i bacznie czytać etykiety. Musisz też mieć na względzie, że w ich przypadku czasem trudno będzie określić świeżość miodu, a także fakt, czy był on podczas transportu i magazynowania przechowywany w optymalnych dla niego warunkach – takich, jakie zapewniłby mu na przykład bartnik.
Najbezpieczniejszym miejscem, gdzie można kupić prawdziwy miód, jest sama pasieka. Najlepsze są te niewielkie, prowadzone rodzinnie od pokoleń, ponieważ to właśnie w nich stawia się na wysoką jakość oferowanych produktów, sposób produkcji i przechowywania. To w takich miejscach też i same pszczoły traktowane są jako członkowie rodziny, a nie jako linia produkcyjna. Wszystko to uwidacznia w końcowym produkcie, idealnie dopracowanym, smacznym, zdrowym, estetycznie opakowanym, co więcej – pomysłowym, jeśli wziąć pod uwagę nasze propozycje miodów smakowych z letnimi dodatkami. Nie trzeba się obawiać ceny, jeśli chodzi o zakup bezpośrednio w gospodarstwie pszczelarskim lub w przynależnym mu sklepie internetowym – samego produktu, wycenionego adekwatnie do jego jakości.