Mój koszyk

Jak wykorzystać miód w budowaniu naszej odporności

Opublikowano: 18 listopada 2021

Jesień to czas kiedy szczególnie powinniśmy zadbać on nasze zdrowie. Warto zatem sięgnąć do naturalnych sposobów wspierania odporności. Niezastąpione w tym procesie są miody i produkty pszczele.

Miód to produkt o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Działa stymulująco na układ odpornościowy, przez co wspiera nas w walce z wirusami i bakteriami. Wykazuje silnie działanie deoksydacyjne. Regularne spożywanie miodu reguluje metabolizm, ułatwiając przyswajanie węglowodanów białek oraz tłuszczów. Acetylocholina zawarta w miodzie zapobiega nadciśnieniu i poprawia krążenie krwi, cholina chroni wątrobę, a jony metali stymulują produkcję hemoglobiny i erytrocytów Budowanie odporności to długotrwały i wieloetapowy proces, dlatego zacznij już dziś i wprowadź do swojej diety produkty pszczele.

Miód potrafi zdziałać cuda pod warunkiem, że spożywany jest regularnie z zachowaniem odpowiednich zasad. Pamiętaj, że temperatura powyżej 40 Celsjusza dezaktywuje składniki biologicznie czynne w nim zawarte, które są kluczowe dla odporności. Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy, gdy go rozcieńczymy z wodą. Jest świetnym zamiennikiem białego cukru. Biały cukier lub wysokofruktozowy syrop kukurydziany mogą powodować wiele problemów zdrowotnych, zwłaszcza jeśli często je spożywasz. W przeciwieństwie do tych rafinowanych cukrów, miód jest pełnowartościowym, całkowicie naturalnym środkiem słodzącym.

Wprowadź nasze miody do swojej kuchni, a przekonasz się jak wiele mają zastosowań.
Wypróbuj najnowsze propozycje kulinarne, które znajdziesz w sekcji przepisy.

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.