Jesień to czas kiedy szczególnie powinniśmy zadbać on nasze zdrowie. Warto zatem sięgnąć do naturalnych sposobów wspierania odporności. Niezastąpione w tym procesie są miody i produkty pszczele.
Jak działa miód?
Miód to produkt o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Działa stymulująco na układ odpornościowy, przez co wspiera nas w walce z wirusami i bakteriami. Wykazuje silnie działanie deoksydacyjne. Regularne spożywanie miodu reguluje metabolizm, ułatwiając przyswajanie węglowodanów białek oraz tłuszczów. Acetylocholina zawarta w miodzie zapobiega nadciśnieniu i poprawia krążenie krwi, cholina chroni wątrobę, a jony metali stymulują produkcję hemoglobiny i erytrocytów Budowanie odporności to długotrwały i wieloetapowy proces, dlatego zacznij już dziś i wprowadź do swojej diety produkty pszczele.
Miód potrafi zdziałać cuda pod warunkiem, że spożywany jest regularnie z zachowaniem odpowiednich zasad. Pamiętaj, że temperatura powyżej 40 Celsjusza dezaktywuje składniki biologicznie czynne w nim zawarte, które są kluczowe dla odporności.
Uwaga!
Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy, gdy go rozcieńczymy z wodą.
Jaki miód wybrać? Który miód jest najzdrowszy?
Wybór miodu to kwestia indywidualna. Niektórzy kierują się przede wszystkim smakiem, dla innych osób ważna jest konsystencja i kolor miodu.
Najzdrowszy miód to taki, który zawiera najwięcej wartościowych składników odżywczych. W Polsce mamy wiele różnych gatunków miodów, w tym m.in. lipowy, rzepakowy czy też gryczany. Każdy z tych gatunków ma nieco inną zawartość składników, dlatego warto poznać ich właściwości i zastosowanie.
Ważne!
Warto zwrócić uwagę na to, że nie tylko gatunek miodu ma znaczenie, ale również miejsce, gdzie został wyprodukowany. Ważne jest, aby miód pochodził z ekologicznych, czystych terenów, wolnych od zanieczyszczeń, dzięki czemu będzie miał najlepsze właściwości.
Oto kilka informacji na temat najchętniej wybieranych przez naszych klientów miodów: gryczanego, rzepakowego, miodu z pyłkiem pszczelim, miodu z maliną oraz miodu z imbirem i cytryną.
Właściwości miodu gryczanego
- Ze względu na zawartość rutyny jest zalecany osobom starszym, które mają problemy z układem krwionośnym
- Wykazuje właściwości antybiotyczne
- Chroni przed schorzeniami wątroby, a nawet odtruwa ją i oczyszcza
- Rutyna, która jest składnikiem miodu gryczanego, wspomaga gojenie się ran, zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych
- Wykazuje dobroczynny wpływ na poprawę wzroku, słuchu i pamięci
- Działa leczniczo w przypadku uporczywego kaszlu i przeziębienia
Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/produkt/miod-gryczany/
Właściwości miodu rzepakowego
- Ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania organizmu
- Wzmacnia serce oraz zapobiega miażdżycy
- Pomaga w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej
- Miód z rzepaku zmniejsza odczyn zapalny, towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy
- Wspomaga zwalczanie infekcji układu oddechowego
- Łagodzi kaszel
- Stymuluje układ odpornościowy
- Polecany dla dzieci, ze względu na łagodny smak
Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-tradycyjne/miod-rzepakowy/
Właściwości miodu z pyłkiem pszczelim
- Wykazuje wszystkie zdrowotne właściwości miodu wielokwiatowego i pyłku pszczelego
- Wzmacnia odporność organizmu
- Wykazuje działanie antywirusowe
- Reguluje działanie układu pokarmowego, pobudza apetyt
- Zwiększa ilość czerwonych krwinek we krwi oraz zwiększa ilość żelaza we krwi , polecany jest więc w anemii
- Pomaga przywrócić siłę po intensywnym wysiłku, wzmacnia pamięć i koncentrację
Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-smakowe/miod-z-pylkiem-pszczelim/
Właściwości miodu z maliną
- Wykazuje wszystkie zdrowotne właściwości miodu wielokwiatowego
- Wzbogacony o owoce malin, doskonale sprawdza się w okresie przeziębień dostarczając witaminy C, E, B1, B2, B6 zawarte w owocach malin
- Za sprawą malin, miód z dodatkiem tych owoców, wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- Ze względu na wysoką zawartość błonnika w malinach, miód z dodatkiem tych owoców stymuluje prawidłową pracę jelit
- Maliny wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-smakowe/miod-z-malina/
Właściwości miodu z imbirem i cytryną
- Wykazuje wszystkie zdrowotne właściwości miodu wielokwiatowego
- Dodatek cytryny i imbiru sprawia, że miód doskonale sprawdzi się jako całoroczny element wzmacniania odporności organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym jako dodatek do ciepłej wody lub herbaty
- Cytryna wykazuje właściwości oczyszczające, pomaga eliminować toksyny z organizmu
- Imbir znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwzapalnych, ponadto posiada działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe
- Imbir poprawia trawienie, wykazuje działanie odtruwające.
Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-smakowe/miod-z-imbirem-i-cytryna