Mój koszyk

Jesień w pięciu smakach

Opublikowano: 11 października 2024

Jesień to czas kiedy szczególnie powinniśmy zadbać on nasze zdrowie. Warto zatem sięgnąć do naturalnych sposobów wspierania odporności. Niezastąpione w tym procesie są miody i produkty pszczele.

Jak działa miód?

Miód to produkt o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Działa stymulująco na układ odpornościowy, przez co wspiera nas w walce z wirusami i bakteriami. Wykazuje silnie działanie deoksydacyjne. Regularne spożywanie miodu reguluje metabolizm, ułatwiając przyswajanie węglowodanów białek oraz tłuszczów. Acetylocholina zawarta w miodzie zapobiega nadciśnieniu i poprawia krążenie krwi, cholina chroni wątrobę, a jony metali stymulują produkcję hemoglobiny i erytrocytów Budowanie odporności to długotrwały i wieloetapowy proces, dlatego zacznij już dziś i wprowadź do swojej diety produkty pszczele.

Miód potrafi zdziałać cuda pod warunkiem, że spożywany jest regularnie z zachowaniem odpowiednich zasad. Pamiętaj, że temperatura powyżej 40 Celsjusza dezaktywuje składniki biologicznie czynne w nim zawarte, które są kluczowe dla odporności.

Uwaga!

Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy, gdy go rozcieńczymy z wodą.

Jaki miód wybrać? Który miód jest najzdrowszy?

Wybór miodu to kwestia indywidualna. Niektórzy kierują się przede wszystkim smakiem, dla innych osób ważna jest konsystencja i kolor miodu.

Najzdrowszy miód to taki, który zawiera najwięcej wartościowych składników odżywczych. W Polsce mamy wiele różnych gatunków miodów, w tym m.in. lipowy, rzepakowy czy też gryczany. Każdy z tych gatunków ma nieco inną zawartość składników, dlatego warto poznać ich właściwości i zastosowanie.

Ważne!

Warto zwrócić uwagę na to, że nie tylko gatunek miodu ma znaczenie, ale również miejsce, gdzie został wyprodukowany. Ważne jest, aby miód pochodził z ekologicznych, czystych terenów, wolnych od zanieczyszczeń, dzięki czemu będzie miał najlepsze właściwości.

Oto kilka informacji na temat najchętniej wybieranych przez naszych klientów miodów: gryczanego, rzepakowego, miodu z pyłkiem pszczelim, miodu z maliną oraz miodu z imbirem i cytryną.

Właściwości miodu gryczanego

  • Ze względu na zawartość rutyny jest zalecany osobom starszym, które mają problemy z układem krwionośnym
  • Wykazuje właściwości antybiotyczne
  • Chroni przed schorzeniami wątroby, a nawet odtruwa ją i oczyszcza
  • Rutyna, która jest składnikiem miodu gryczanego, wspomaga gojenie się ran, zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych
  • Wykazuje dobroczynny wpływ na poprawę wzroku, słuchu i pamięci
  • Działa leczniczo w przypadku uporczywego kaszlu i przeziębienia

Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/produkt/miod-gryczany/

Właściwości miodu rzepakowego

  • Ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania organizmu
  • Wzmacnia serce oraz zapobiega miażdżycy
  • Pomaga w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej
  • Miód z rzepaku zmniejsza odczyn zapalny, towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy
  • Wspomaga zwalczanie infekcji układu oddechowego
  • Łagodzi kaszel
  • Stymuluje układ odpornościowy
  • Polecany dla dzieci, ze względu na łagodny smak

Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-tradycyjne/miod-rzepakowy/

Właściwości miodu z pyłkiem pszczelim

  • Wykazuje wszystkie zdrowotne właściwości miodu wielokwiatowego i pyłku pszczelego
  • Wzmacnia odporność organizmu
  • Wykazuje działanie antywirusowe
  • Reguluje działanie układu pokarmowego, pobudza apetyt
  • Zwiększa ilość czerwonych krwinek we krwi oraz zwiększa ilość żelaza we krwi , polecany jest więc w anemii
  • Pomaga przywrócić siłę po intensywnym wysiłku, wzmacnia pamięć i koncentrację

Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-smakowe/miod-z-pylkiem-pszczelim/

Właściwości miodu z maliną

  • Wykazuje wszystkie zdrowotne właściwości miodu wielokwiatowego
  • Wzbogacony o owoce malin, doskonale sprawdza się w okresie przeziębień dostarczając witaminy C, E, B1, B2, B6 zawarte w owocach malin
  • Za sprawą malin, miód z dodatkiem tych owoców, wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • Ze względu na wysoką zawartość błonnika w malinach, miód z dodatkiem tych owoców stymuluje prawidłową pracę jelit
  • Maliny wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe

Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-smakowe/miod-z-malina/

Właściwości miodu z imbirem i cytryną

  • Wykazuje wszystkie zdrowotne właściwości miodu wielokwiatowego
  • Dodatek cytryny i imbiru sprawia, że miód doskonale sprawdzi się jako całoroczny element wzmacniania odporności organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym jako dodatek do ciepłej wody lub herbaty
  • Cytryna wykazuje właściwości oczyszczające, pomaga eliminować toksyny z organizmu
  • Imbir znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwzapalnych, ponadto posiada działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe
  • Imbir poprawia trawienie, wykazuje działanie odtruwające.

Więcej informacji: https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-smakowe/miod-z-imbirem-i-cytryna

Autor: Roman

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.