Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g maki pszennej tortowej
- 200 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g gotowej masy makowej (z puszki)
- 1 łyżka miodu (najlepszy jest miód wielokwiatowy lub miód rzepakowy)
- 1 łyżka masła
- szklanka bakalii
Sposób przygotowania
Z drożdży, mleka i cukru sporządzić zaczyn i poczekać około 10 min aż wyrośnie. Dodać mąkę i sól. Zarobić ciasto i uformować wałek o średnicy około 1 cm. Kroić na skos. Kluseczki wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą i gotować na małym ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Masa makowa:
Mak z puszki, miód i masło podgrzać dodając jedną łyżkę mleka. Składniki wymieszać.
Ostudzone kluseczki zmieszać z masą makową i ulubionymi bakaliami.
Smacznego!