Mój koszyk

Makiełki

Opublikowano: 16 grudnia 2021

Składniki:

  •  20 g świeżych drożdży
  •  350 g maki pszennej tortowej
  •  200 ml ciepłego mleka
  •  szczypta soli
  •  1 łyżeczka cukru
  •  250 g gotowej masy makowej (z puszki)
  •  1 łyżka miodu (najlepszy jest miód wielokwiatowy lub miód rzepakowy)
  •  1 łyżka masła
  •  szklanka bakalii

Sposób przygotowania

Z drożdży, mleka i cukru sporządzić zaczyn i poczekać około 10 min aż wyrośnie. Dodać mąkę i sól. Zarobić ciasto i uformować wałek o średnicy około 1 cm. Kroić na skos. Kluseczki wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą i gotować na małym ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Masa makowa:

Mak z puszki, miód i masło podgrzać dodając jedną łyżkę mleka. Składniki wymieszać.

Ostudzone kluseczki zmieszać z masą makową i ulubionymi bakaliami.

Smacznego!

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.