Mój koszyk

Miodowe Bożole 2023 - czyli sztuka zbierania miodu

Opublikowano: 1 czerwca 2023

No i stało się! Z radością informujemy, że w Naszej Pszczelarni rozpoczęliśmy zbiór świeżego miodu. Jeśli chcecie przekonać się, jak smakuje miód, który jeszcze wczoraj był w ulu, składajcie zamówienia w uwagach dopisując: „Akcja Bożole 2023”.

W tej chwili możecie zamawiać świeży miód rzepakowy i miód wielokwiatowy – gwarantujemy ekspresową wysyłkę!

No i stało się! Z radością informujemy, że w Naszej Pszczelarni rozpoczęliśmy zbiór świeżego miodu. Jeśli chcecie przekonać się, jak smakuje miód, który jeszcze wczoraj był w ulu, składajcie zamówienia w uwagach dopisując: „Akcja Bożole 2023”.

W tej chwili możecie zamawiać świeży miód rzepakowy i miód wielokwiatowy – gwarantujemy ekspresową wysyłkę!

A jeśli chcecie wiedzieć jak wygląda praca pszczelarza „od kuchni”, przeczytajcie koniecznie tekst, w którym krok po kroku pokazujemy jak wygląda proces pozyskiwania miodu.

Pozyskiwanie miodu, droga, którą przechodzi od ula do słoiczka, to fascynujący i złożony proces. Wiecie dlaczego? Pszczoły zbierają miód dokładnie w ten sam sposób od 150 milionów lat. Miodobranie to starożytna praktyka polegająca na starannym zbieraniu i wydobywaniu jednego z najcenniejszych darów natury w sposób planowy, wymagający wiedzy i doświadczenia. Droga od surowego plastra miodu do miodu w słoiczku jest długa a efekt końcowy zależy od bardzo wielu czynników. Oto najważniejsze z nich.

Rola pszczelarza

Miodową podróż zaczynamy od nas, pszczelarzy. Troszczymy się o dobro naszych pszczół miodnych i utrzymujemy zdrowe rodziny pszczele przez cały rok. Monitorujemy stan zdrowia ula, zapewniając silną populację, odpowiednie zaopatrzenie w pokarm i sprzyjające środowisko do produkcji miodu. Dlatego możemy powiedzieć, że odgrywamy kluczową rolę w utrzymaniu dobrostanu pszczół, jednocześnie zarządzając rozwojem rodziny pszczelej i produkcją miodu. Uwierzcie, mamy co robić! Nasza pasieka liczy prawie 9 milionów owadów.

Czas zbioru i pożytki kwiatowe

Czas jest kluczowy, jeśli chodzi o zbiór miodu. Starannie wybieramy najbardziej optymalny okres, biorąc pod uwagę takie czynniki, jak: warunki pogodowe, dostępność nektaru i zapasy miodu w ulu. Pszczoły żerują na dużej gamie źródeł roślinnych, w tym dzikich kwiatach, sadach i uprawach. Pochodzenie pyłków zebranych przez nie wpływa na smak, kolor i aromat miodu, co skutkuje różnorodną gamą jego odmian. Ponieważ miód to 100% natury, przystępując do zbiorów nie wiemy dokładnie, ile i jakiego rodzaju miodu finalnie uzyskamy. Ale mamy pewność, że nasze ule stoją w miejscach, które wpływają na najwyższą jakość miodu z Naszej Pszczelarni. Są to najpiękniejsze rejony Wielkopolski – obszar Natura 2000. Wolne od oprysków, stanowiące doskonałe środowisko do pracy naszych pszczół.

Ekstrakcja miodu

Proces ekstrakcji polega na pobraniu plastra miodu z ula i wywirowaniu jego zawartości bez konieczności zniszczenia plastra. W tym celu stosuje się różnego typu miodarki (wirówki), zawsze wykorzystując siłę odśrodkową w celu usunięcia miodu z ramki bez najmniejszej szkody dla pszczół. Najpierw specjalnym widelcem usuwany jest zasklep tak, aby wywirowanie miodu było możliwe. Odkryte ramki są następnie umieszczane w miodarce i wirowane. W Naszej Pszczelarni prace te rozpoczynamy w czerwcu a kończymy w lipcu. Dlaczego tak krótko? Z szacunku do pszczół. Nie zabieramy pszczołom całego miodu, dzięki czemu mamy pewność, że nasze pszczoły pozostaną w doskonałej kondycji przez resztę roku.

Filtrowanie i przecedzenie

Po ekstrakcji miód przechodzi filtrację i odcedzenie w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń takich, jak: cząsteczki wosku, pyłek pszczeli i in. Ten krok zapewnia czystość miodu i zwiększa jego przejrzystość. Filtrowanie można też wykonać za pomocą drobnej siatki lub gazy, która wychwytuje wszelkie cząstki stałe, pozostawiając gładką i przejrzystą ciecz. Jeżeli produkujemy miód tradycyjny, przechodzimy do ostatniego, piątego etapu. Jeśli przygotowujemy miód smakowy, rozpoczynamy proces kremowania miodu oraz łączenia go z liofilizowanymi dodatkami, np. z owocami porzeczki, maliny, truskawki… Pamiętajcie, że nasze miody smakowe składają się w 97-98% z miodu wielokwiatowego i 2-3% naturalnego liofilizatu. Nie mają w składzie żadnych innych, obcych dodatków!

Słoikowanie i przechowywanie

Po przefiltrowaniu miód jest gotowy do przejścia ostatniego etapu. Rozlewamy miód do słoików, starannie dbając o jego jakość i o odpowiednie uszczelnienie, aby zapobiec zanieczyszczeniu. W finalnej fazie słoiki zaopatrujemy w etykiety z informacją o rodzaju miodu, dacie zbioru oraz z dumą zamieszczamy dane Naszej Pszczelarni. A potem oddajemy go WAM. Pamiętajcie, że miód należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, aby zachować jego jakość, smak i konsystencję w miarę upływu czasu.

Mamy nadzieje, że zobaczyliście, iż miodobranie to wciągająca podróż, która łączy kunszt pszczelarski, cuda natury i naukę pozyskiwania. To fascynujący proces, będący efektem zbiorowego wysiłku pszczół, pszczelarzy i świata przyrody. Docenienie miodu wykracza więc poza jego smak, ponieważ służy również jako przypomnienie skomplikowanych relacji ekologicznych, które podtrzymują nasze ekosystemy.

Zapraszamy na nasze Miodowe Bożole 2023. Pozyskaliśmy już miód rzepakowy i wielokwiatowy, a za chwilę zaczniemy pozyskiwanie miodu akacjowego, lipowego, gryczanego i spadziowego.

Jeśli chcecie wiedzieć, jak smakuje miód, który jeszcze wczoraj był w ulu, składajcie zamówienia w uwagach dopisując: „Akcja Bożole 2023” Przekonacie się, w jaki sposób udało się zamknąć 100% letniej natury w słoiczku. Płynna konsystencję, piękny złoty kolor, wyczuwalny zapach kwiatów, pszczół oraz ula…Musicie tego doświadczyć!

Dziękujemy za zakupy i życzymy wszystkiego miodowego!

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.