Przygotowania do Świąt czas zacząć! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocne wypieki, to przybywamy z miodową propozycją! Co powiecie na mazurek miodowo-orzechowy? Zobaczcie, jak go przygotować!
CIASTO – W misce wymieszaj 250 g przesianej mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 50 g cukru. Dodaj zimne, pokrojone masło, 3 żółtka i 2 łyżki miodu. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulkę i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie.
MASA – W garnku rozpuść 120 g masła, 40 g cukru i 3 łyżki miodu. Następnie dodaj 200 g orzechów włoskich, 50 g orzechów laskowych i wymieszaj całość.
Miodowo-orzechową masę rozprowadź na cieście. Piecz mazurek przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Do wielkanocnych wypieków polecamy Wam w szczególności:
miód wielokwiatowy
miód z kakao
miód z cytryną
Autor:
seweryn
Udostępnij:
Cenimy prywatność użytkowników
Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.