Czy wiecie, że miody idealnie sprawdzają się jako jeden ze składników dressingów do sałatek? Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszny i wyrazisty sos musztardowo-miodowy! Najlepiej smakuje on jako dodatek do sałaty przygotowanej z sezonowych warzyw pełnych witamin: rukoli, świeżego szpinaku, pomidorów, papryki, ogórków i czerwonej cebuli.
- Do pojemniczka wlej 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i 1 łyżkę soku z cytryny.
- Do sosu dołóż 1 łyżkę gładkiej musztardy, 2 łyżki musztardy dijon i 3 łyżki ulubionego miodu.
- Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
P.S. Umieszczenie składników w słoiczku ułatwi wymieszanie sosu. Wystarczy zamknąć wieczko i mocno wstrząsnąć słoiczkiem, aby uzyskać gładki dressing!