Mój koszyk

Odporność Seniora

Opublikowano: 21 stycznia 2022

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać miód?

Wraz z wiekiem, w naszym organizmie następują zmiany degeneracyjne, obejmujące większość narządów i układów. W konsekwencji osoby starsze mają obniżoną odporność, gorsze samopoczucie, zwiększoną podatność na choroby i urazy oraz spowolnioną przemianę materii. Procesów tych nie da się zatrzymać, ale można nieco zmniejszyć ich tempo.

Elementem o zasadniczym znaczenie w utrzymaniu zdrowia i dobrej jakości życia seniora jest dieta. Niestety, często nie jest ona właściwie zbilansowana – zbyt bogata w tłuszcze, uboga w wodę, białko, witaminy i minerały.

Co możemy zrobić, aby skutecznie wesprzeć zdrowie i odporność seniora?

Najbezpieczniejszy sposobem jest stosowanie naturalnych produktów o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, do których zalicza się miód. Zawiera on substancje bakteriobójcze – inhibinę oraz nadtlenek wodoru, stanowiące naturalny antybiotyk.

Miód i inne produkty pszczele mają potwierdzoną naukowo rolę w zakresie budowania nieswoistej odporności organizmu. Działanie to polega na niszczeniu drobnoustrojów chorobotwórczych (bakterii, grzybów, wirusów i pierwotniaków), które powodują infekcje.
W ramach odpowiedzi zapalnej na wtargnięcie drobnoustroju, w organizmie człowieka wytwarzane są wyspecjalizowane komórki: fagocyty, makrofagi, monocyty, limfocyty, neutrofile i eozynofile, oraz specyficzne białka (interferon, lizozym).
Im wyższy stopień odporności nieswoistej, stymulowanej m. in. przez miód i produkty pszczele, tym większa liczba tych komórek i silniejsza odpowiedź obronna.

Fakty nie pozostawiają wątpliwości – miód to cenny element diety, a jego naturalne pochodzenie stanowi ważny atut. Spożywany regularnie, wykazuje działanie ochronne i uodparniające, wspomaga również leczenie infekcji.

Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, nie powinien być jednak spożywany przez osoby chore na cukrzycę.

Należy pamiętać, że warunkiem zachowania jego właściwości jest odpowiednie przechowywanie – miód nie znosi temperatury powyżej 40 st. C oraz bezpośredniej ekspozycji na światło.

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.