Składniki:
- 1k mąki tortowej
- 5 dag drożdży
- szklanka cukru
- 0,5 litra mleka
- kostka masła (250 g)
- 10 żółtek
- 300g miodu smakowego (miód malinowy, miód z czarną porzeczką lub miód z kakao)
- 0,5 szklanki cukru pudru do posypania
- smalec do smażenia (4 x 250 g)
- łyżka spirytusu
Sposób przygotowania
Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i 50 ml mleka sporządzić zaczyn. Gdy podwoi swoją objętość, dodać do przesianej wcześniej mąki. Żóltka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem. Masę jajeczną połączyć z mąką, dodać letnie mleko. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, dodać stopione, przestudzone masło i dalej wyrabiać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Delikatnie rozwałkować wyrośnięte ciasto i formować z niego pączki nadziewając miodem smakowym. Gotowe pączki pozostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz dodając łyżkę spirytusu. Pączki smażyć z dwóch strona na głębokim tłuszczu aż staną się złociste. Osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!