Mój koszyk

Pączki z nadzieniem miodowym

Opublikowano: 21 grudnia 2021

Składniki:
  •  1k mąki tortowej
  •  5 dag drożdży
  •  szklanka cukru
  •  0,5 litra mleka
  •  kostka masła (250 g)
  •  10 żółtek
  •  300g miodu smakowego (miód malinowy, miód z czarną porzeczką lub miód z kakao)
  •  0,5 szklanki cukru pudru do posypania
  •  smalec do smażenia (4 x 250 g)
  •  łyżka spirytusu

Sposób przygotowania

Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i 50 ml mleka sporządzić zaczyn. Gdy podwoi swoją objętość, dodać do przesianej wcześniej mąki. Żóltka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem. Masę jajeczną połączyć z mąką, dodać letnie mleko. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, dodać stopione, przestudzone masło i dalej wyrabiać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Delikatnie rozwałkować wyrośnięte ciasto i formować z niego pączki nadziewając miodem smakowym. Gotowe pączki pozostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz dodając łyżkę spirytusu. Pączki smażyć z dwóch strona na głębokim tłuszczu aż staną się złociste. Osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.