Mój koszyk

Śledzie w sosie miodowym

Opublikowano: 12 grudnia 2022

Czujecie już atmosferę zbliżających się Świąt? Najlepiej można ją poczuć… w kuchni oczywiście! Mamy dla Was przepis na wyjątkowe śledzie w miodzie, które są wprost idealne na bożonarodzeniowy stół.

Składniki:

  •  5 filetów śledziowych z zalewy
  •  2 duże czerwone cebule
  •  kilka suszonych śliwek
  •  4 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  5 łyżek oleju rzepakowego, łyżka octu balsamicznego, łyżka miodu wielokwiatowego Nasza Pszczelarnia, 2 liście laurowe, łyżeczka gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka majeranku, szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1. Jeśli nie lubisz zbyt słonych śledzi możesz je najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku. Następnie pokrój je w kilkucentymetrowe kawałki.

2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj przez kilka minut.

3. Dodaj pokrojone na małe kawałki śliwki suszone, łyżkę miodu i pozostałe przyprawy.

4. Na końcu dodaj na patelnię ocet i koncentrat pomidor- owy.

5. Ciepłą cebulę z przyprawami układaj warstwami na zmianę ze śledziami. Możesz do tego użyć szklanego pojemnika lub słoika.

Po przestudzeniu miodowe śledzie umieść w lodówce. Będą gotowe do jedzenia na drugi dzień. Smacznych Świąt!

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.