Mój koszyk

Tajemnica miodów smakowych

Opublikowano: 7 października 2022

Co to są liofilizaty i w jaki sposób wpływają na właściwości miodu?

Liofilizaty przez długi czas były kojarzone wyłącznie z wyprawami astronautów. Obecnie żywność liofilizowana jest również bardzo często wykorzystywana w życiu codziennym. Co tak naprawdę kryje się pod hasłem liofilizaty? Skąd się one wzięły i jaki związek mają z naszymi miodami? O tym dowiecie się z dzisiejszego artykułu!

Co to są liofilizaty?

Najprościej ujmując, liofilizaty to żywność poddana procesowi liofilizacji, czyli konserwowania.Jest to proces polegający na suszeniu żywności poprzez mrożenie, dzięki czemu produkty zachowują cenne składniki mineralne, a także witaminy. Dodatkowo żywność liofilizowana posiada pełny zestaw białek, cukrów oraz tłuszczy. Tak zakonserwowane produkty można przechowywać przez długi czas oraz później w bardzo prosty sposób przygotować je do spożycia.

Skąd się wzięły liofilizaty?

Historia liofilizatów rozpoczęła się w laboratoriach NASA. Naukowcy wypracowali proces konserwowania, dzięki któremu mogli zaopatrzyć astronautów w wartościowe posiłki. Produkty poddane liofilizacji były pełnowartościowe, proste do przygotowania, a także posiadały długą datę ważności. Liofilizaty odmieniły więc funkcjonowanie astronautów na wielomiesięcznych wyprawach.

Proces liofilizacji zyskał równocześnie na popularności w życiu codziennym ze względu na łatwość przygotowywania liofilizatów i ich małą objętość. Wystarczy tylko trochę wrzątku, by przygotować wartościowy posiłek. Rozwiązanie to jest bardzo popularne, szczególnie w turystyce, gdyż torebka z liofilizowaną żywnością, oprócz łatwości w przygotowaniu, jest także lżejsza i bardziej odżywcza niż np. zwykłe konserwy.

W jaki sposób wykorzystujemy liofilizaty w naszych miodach?

Jaki związek mają liofilizaty z naszymi miodami? W sklepie naszapszczelarnia.pl możecie znaleźć miody smakowe między innymi miód z jagodą, miód z cytryną, czy miód z czarną porzeczką, do produkcji których wykorzystujemy owoce liofilizowane. Znajdziecie tam również miody z dodatkiem naturalnych liofilizatów rokitnika, imbiru, cynamonu, kakao, czy mięty. Dzięki nim nasze miody mają piękne, nasycone kolory i co najważniejsze są pełne naturalnego smaku, aromatu oraz wartościowych składników i witamin. Zachowują przy tym wszystkie swoje parametry odżywcze. Np.w miodzie z czarną porzeczką prozdrowotne składniki prawdziwego miodu wielokwiatowego uzupełniliśmy bombą witaminową owoców czarnej porzeczki.

Zawartość liofilizatów w miodach z Naszej Pszczelarni wynosi od 2% do 8%,w zależności od smaku. Szczegółowe informacje znajdują się w opisie poszczególnych miodów.

Nasze miody smakowe to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią miód albo dopiero zaczynają swoją przygodę z miodem oraz tych, którzy poszukują produktów o prozdrowotnych właściwościach i o urozmaiconym smaku.

Jeśli chcecie zobaczyć, jak powstają nasze miody smakowe, zachęcamy do obejrzenia filmiku, który zrobiliśmy z myślą o Was.

 

Autor: seweryn

Udostępnij:

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.