Strona główna / Przepisy / Pizza w miodowej odsłonie

Czy wiecie, że obchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy? Dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni przygotowaliśmy dzisiaj przepis na pizzę w słodko-wytrawnej, miodowej odsłonie!

CIASTO: 300 g włoskiej mąki typu 00, 180 ml ciepłej wody, 12 g drożdży suszonych, pół łyżeczki soli. W 1/3 wody wymieszaj drożdże i pozostaw na kilkanaście minut. Następnie umieść wszystkie składni- ki w misce, dobrze wymieszaj i ugniataj aż ciasto będzie elastyczne. Pozostaw do wyrośnięcia.

PIZZA: Ciasto rozciągnij na blaszce nasmarowanej oliwą z oliwek. Nałóż na nie sos pomidorowy, mozzarellę, pokrojone w cienkie plastry buraki i ser kozi. Piecz pizzę w temperaturze 250 stopni przez kilka minut (dolna grzałka). Po wyjęciu z piekarnika nałóż na pizzę podprażone orzechy włoskie i miód wielokwiatowy. Smacznego!

Koszyk
Scroll to Top