Czy wiecie, że obchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy? Dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni przygotowaliśmy dzisiaj przepis na pizzę w słodko-wytrawnej, miodowej odsłonie!
CIASTO:
300 g włoskiej mąki typu 00
180 ml ciepłej wody,
12 g drożdży suszonych, pół łyżeczki soli.
W 1/3 wody wymieszaj drożdże i pozostaw na kilkanaście minut.
Następnie umieść wszystkie składni- ki w misce, dobrze wymieszaj i ugniataj aż ciasto będzie elastyczne. \
Pozostaw do wyrośnięcia.
PIZZA:
Ciasto rozciągnij na blaszce nasmarowanej oliwą z oliwek.
Nałóż na nie sos pomidorowy, mozzarellę, pokrojone w cienkie plastry buraki i ser kozi.
Piecz pizzę w temperaturze 250 stopni przez kilka minut (dolna grzałka).
Po wyjęciu z piekarnika nałóż na pizzę podprażone orzechy włoskie i miód wielokwiatowy.
Smacznego!
Autor:
seweryn
Udostępnij:
Cenimy prywatność użytkowników
Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.