Strona główna / Przepisy / Gronola z miodem

To przygotowania tego dania użyj Miodów z Naszej Pszczelarni, które gwarantują niepowtarzalny smak i aromat. 

Wykorzystaj swój ulubiony smak miodu. Jeśli lubisz czekoladową nutę dodaj miodu z kakao. Możesz też wykorzystaj nasze miody tradycyjne.

Składniki:
– 250g płatków owsianych
– po 100g pestek dyni, nasion słonecznika, migdałów, nerkowców i orzechów włoskich
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 startego na mus jabłka
– 85g miodu
– 40g oleju rzepakowego


Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, a następnie rozprowadzamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Otwieramy piekarnik i mieszamy granolę drewnianą szpatułką, tak aby składniki równomiernie się zrumieniły. Pieczemy przez kolejne 15 minut lub dłużej do zbrązowienia się płatków i orzechów. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i zostawiamy granolę do ostygnięcia.

Przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku.

Granola najlepiej smakuje z jogurtem i mlekiem. Można ją również jeść na sucho, jako zdrową przekąskę.


Porady

– Do przygotowania granoli wykorzystaj swoją ulubioną mieszanką pestek i orzechów. Świetnie sprawdzą się tutaj również orzechy pekan, laskowe, ziemne i pistacje.
– Po wyjęciu z piekarnika gorącą granolę możesz posypać wiórkami ulubionej czekolady lub wiórkami kokosowymi.

Koszyk
Scroll to Top