Do przygotowania ciasta wykorzystaj Miody z Naszej Pszczelarni, dzięki temu uzyskasz niesamowity smak!

Składniki na dużą blachę (35cm/25cm)

Ciasto:
– 0,5 kg mąki pszennej
– 0,2 kg masła pokrojonego na kawałki
– 0,2 kg cukru pudru
– 2 duże jajka
– 2 łyżki miodu miodu wielokwiatowego z Naszej Pszczelarni. Możesz też wykorzystać miód z kakao jeśli lubisz czekoladowy smak ciasta.
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:
– 0,2 kg posiekanych orzechów włoskich
– 0,1 kg cukru
– 0,12 kg masła 
– 2 łyżki miodu wielokwiatowego z Naszej Pszczelarni. 

Masa budyniowa:
– 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
– 0,25 kg masła
– 0,1 kg cukru
– 400 ml mleka
– Dodatkowo 0,4 kg powideł śliwkowych


Sposób przygotowania

Ciasto:
Mleko i miód podgrzać do momentu w którym miód się całkowicie rozpuści. Zostawić do ostygnięcia. 

Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, ostudzone mleko z miodem i zagnieść je ręcznie, lub za pomocą miksera. Ciasto podzielić na 3 równe części.

Formę o wymiarach ok. 35x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C (aż ciasto się zezłoci). Zostawić do ostygnięcia.

W ten sam sposób upiec drugi placek.

Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok (surowe).

Masa orzechowa:
Masło roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto i upiec tak, jak poprzednie warstwy. Pozostawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu ale w 400 ml mleka z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń po ugotowaniu od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.

Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów).  Powierzchnię ciasta posmarować połową powideł (ok 0,2 kg), a na powidłach rozłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.

Ciasto najlepiej smakuje po dobie od przygotowania.

Miodowiec przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Koszyk
Scroll to Top