Naturalna doskonałość miodu lipowego polega na połączeniu jego walorów smakowych ze zdrowotnymi. Nektar, z którego powstaje, pochodzi z kwiatów lipy, a ich niezwykły aromat przeradza się w niepowtarzalny smak. Jego szlachetność podkreśla fakt, iż jest trudny w produkcji, ze względu na rzadko występujące duże skupiska drzew lipy. Charakteryzuje się słomkowożółtą barwą, w smaku jest wyrazisty. Miód lipowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych – jest przede wszystkim pomocny w okresie przeziębień, ale stosowany regularnie przez cały rok wzmacnia odporność organizmu. Miód lipowy ulega naturalnej krystalizacji w ciągu około 3-4 tygodni. Po tym okresie jego kolor staje się złocistożółty. Wysoka zawartość glukozy i fruktozy w miodzie lipowym powoduje, że jest on też bardzo dobrym źródłem energii – w 100 g produktu znajduje się około 300 kcal.
Właściwości miodu lipowego
- Niezastąpiony w trakcie przeziębienia, ze względu na działanie napotne, obniżające gorączkę, antyseptyczne
- Ze względu na działanie wykrztuśne, sprawdzi się jako naturalne antidotum na kaszel
- Zalecany w stanach osłabienia, przemęczenia oraz w okresie rekonwalescencji
- Spożywany regularnie wzmacnia odporność na infekcje oraz redukuje bezsenność
- Wykazuje kojące działanie na układ nerwowy, łagodzi napięcia i wspomaga koncentrację
- Pomocniczo zalecany osobom z chorobami układu krążenia
Zastosowanie miodu lipowego
Miód lipowy świetnie sprawdzi się jako codzienny dodatek do porannej herbaty. Należy jednak pamiętać, aby nie rozpuszczać go w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż traci swoje lecznicze właściwości. Temperatura nie powinna przekraczać 60 stopni. W okresie wiosennym i letnim świetnie sprawdzi się jako dodatek do lemoniady, która, wzbogacona o sezonowe owoce, zapewni przyjemne orzeźwienie w upalne dni.
Regeneruje i dodaje energii – wyjątkowy miód lipowy
Miód lipowy wspomaga regenerację organizmu i sprzyja rekonwalescencji. Ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które w sposób naturalny wpływają na zdrowie i samopoczucie bez względu na wiek. Lipowy miód wykazuje korzystne oddziaływanie na narządy układu pokarmowego. Skutecznie regeneruje błonę śluzową, dlatego jest cennym antidotum na problemy osób zmagających się ze schorzeniami dwunastnicy czy żołądka. Wspomaga układ trawienny w czasie stanu zapalnego i skurczów jelit. Dodatkowo jest nieoceniony w pomocy w chorobie wrzodowej i nadżerkach. Przyjemny w smaku miód lipowy to sprzymierzeniec regeneracji organizmu po wysiłku oraz w czasie choroby. Ma działanie kojące i ułatwia zasypianie.