kontakt@naszapszczelarnia.pl

Miód wielokwiatowy powstaje z nektaru różnych kwiatów miododajnych. W zależności od pory zbioru nektaru jego smak oraz barwa mogą się nieco różnić. Naturalnie występują dwa rodzaje miodu wielokwiatowego: wiosenny i letni. Miód wiosenny produkowany jest z nektaru roślin kwitnących wczesną wiosną, takich jak drzewa i krzewy owocowe, koniczyna czy klony. Miód letni jest wytwarzany z roślin kwitnących w porze letniej, głównie z lipy i gorczycy. Ze względu na różnorodność roślin, z jakich pochodzi nektar, rodzaje miodu wielokwiatowego różnią się kolorem i smakiem. Wiosenny miód wielokwiatowy charakteryzuje się jasną barwą i łagodnym smakiem, miód letni w kolorze jest herbaciany, a w smaku intensywniejszy.

Właściwości miodu wielokwiatowego

  • Działa kojąco, zmniejsza uczucie zmęczenia i napięcie nerwowe, może poprawiać jakość snu i nastrój
  • Pozytywnie działa na układ krwionośny
  • Pomocny w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych
  • Wspomaga ogólną odporność
  • Wykazuje działanie wykrztuśne, pomaga rozrzedzić wydzielinę w oskrzelach
  • Całościowo odżywia i wzmacnia organizm dzięki obecności wielu witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu
  • Stosowany zewnętrznie wykazuje działanie pomocnicze w leczeniu ran i oparzeń

Zastosowanie miodu wielokwiatowego

Ze względu na bogaty skład i słodki smak, miód wielokwiatowy ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim, miód wielokwiatowy jest świetnym naturalnym i ekologicznym zamiennikiem cukru w diecie. Sprawdzi się jako dodatek do porannej granoli, gdyż świetnie uzupełni nie tylko smak, ale również skład śniadania. Bogactwo witamin, jakie posiada w swoim składzie miód wielokwiatowy, przyczynia się do poprawy odporności w okresie zimowym. Ze względu na działanie łagodzące, doskonale sprawdzi się także w użytku zewnętrznym jako składnik domowych maseczek czy peelingów.

Miód wielokwiatowy dobry na wzrok

Suplementacja naturalnymi darami natury to najlepsza alternatywa nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia. Warto wyrobić sobie nawyk picia miodu wielokwiatowego niezależnie od wieku. Dlaczego? Jego cenne właściwości są niepodważalne. Działa wielozadaniowo, a przy tym jest słodki i pyszny. Oprócz wzmocnienia organizmu w chwilach osłabionej odporności można liczyć na drogocenne właściwości miodu wielokwiatowego, który korzystnie wpływa na wzrok. Skutecznie eliminuje pojawiające się drobnoustroje, które są odpowiedzialne za rozwój stanów zapalnych rogówki i spojówki.

Wielokwiatowy miód – naturalny i czysty

Jako naturalny antybiotyk łagodzi działanie wielu chorób, ale warto również pamiętać, że miód nektarowy wielokwiatowy, mimo słodyczy przyjemnie rozpływającej się w ustach, w swoim składzie ma głównie cukry proste. To ważna zaleta, ponieważ glukoza i fruktoza są wchłaniane łatwo i szybko. Trafiają tam, gdzie wymaga tego organizm, zatem mogą być przetwarzane w energię bądź odkładane pod postacią glikogenu w wątrobie. Udział cukrów prostych pozwala na skuteczny proces detoksykacji, dlatego pośrednio wielokwiatowy miód zmniejsza niekorzystny wpływ nikotyny i alkoholu oraz chroni przed skutkami zanieczyszczeniami powietrza.

„Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.”