Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
Charakterystyczny za sprawą swojej ciemnobrązowej barwy oraz słodkiego, a zarazem ostrego smaku, miód gryczany jest najbardziej rozpoznawalnym miodem wśród wszystkich miodów tradycyjnych. Jego znamienne cechy sprawiają, że wśród smakoszy ma swoich oddanych zwolenników lub zdecydowanych przeciwników – warto jednak spróbować i samemu ocenić, do której grupy się zaliczamy. Herbaciany miód gryczany uzyskiwany jest z nektaru pochodzącego z kwiatów gryki. Poza wyjątkową barwą i unikalnym smakiem, miód gryczany posiada wiele właściwości leczniczych. Jest wysokokaloryczny, ale ze względu na to, że jest bogaty w wiele cennych, naturalnych składników jest elementem zdrowej diety.
Miód gryczany świetnie sprawdza się w zastosowaniu wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Podobnie jak inne miody, jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego cukru, może być zatem wykorzystywany jako naturalny zamiennik cukry w herbacie i innych napojach. Zawartość rutyny powoduje, że miód gryczany jest też ceniony jako składnik domowych maseczek lub uzupełniony o gruboziarnistą sól lub cukier – jako peeling. Miód gryczany może być również stosowany bezpośrednio na zranioną skórę – należu nalożyć warstwę miodu na oczyszczoną ranę i przykryć ją bandażem. Dzięki właściwościom oczyszczającym skutecznie oczyści ranę z bakterii i usunie wilgoć.
Nasz miód gryczany to produkt, powstający z nektaru kwiatów gryki. Ciemnobrązowa barwa, silny, słodko-ostry smak i niepowtarzalny aromat – to wszystko sprawia, że nasz miód gryczany jest prawdziwym skarbem dla koneserów miodów. Zbierany z pasieki zlokalizowanej na terenach nieskażonych przemysłem, nasz miód gryczany łączy w sobie najwyższą jakość i najczystszy skład. Szanujemy naturalne procesy i tradycyjne metody hodowli pszczół, dzięki czemu nasz miód jest prawdziwie naturalny i pełen składników odżywczych. Każda łyżka tego miodu to koncentrat zdrowia i smaku. Jest idealnym dodatkiem do diety osób dbających o układ krwionośny, ale również doskonałym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Jego właściwości antybiotyczne i oczyszczające wspomagają funkcjonowanie organizmu, podczas gdy unikalny smak i aromat wnoszą do kuchni całkowicie nowy wymiar. Miód gryczany z naszej pasieki to produkt, który z dumą oferujemy naszym klientom. Wierzymy, że prawdziwa jakość miodu tkwi nie tylko w jego smaku, ale także w procesie jego powstawania. Dlatego każda porcja naszego miodu gryczanego to efekt pasji, zaangażowania i szacunku do natury. Zaufajcie nam i odkryjcie niepowtarzalny smak oraz dobroczynne właściwości naszego miodu gryczanego!
Miód gryczany jest wszechstronny pod względem spożycia. Można go dodawać do herbaty, jogurtów, musli czy pieczywa. Często jest używany jako naturalny słodzik. Pamiętaj, aby nie dodawać go do zbyt gorących potraw, bo wysoka temperatura niszczy jego cenne składniki.
Dzięki zawartości rutyny, miód gryczany ma korzystny wpływ na układ krwionośny i wspomaga gojenie ran. Wykazuje właściwości antybiotyczne. Jest pomocny również przy leczeniu kaszlu i przeziębienia.
Oczywiście! Miód gryczany jest bogaty w antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy. Posiada rutynę, która poprawia krążenie krwi, zawiera też magnez, działający uspokajająco. Jego regularne spożywanie niesie wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia.
Tak, miód gryczany, jak większość miodów, ulega procesowi krystalizacji. Jest to naturalny proces, który nie wpływa na jego jakość, walory smakowe ani właściwości. Przejściowa konsystencja miodu jest jednym ze znaków jego naturalności.
Miód gryczany charakteryzuje się unikalnym, ciemnobrązowym kolorem. Jego barwa może mieć różne odcienie, determinowane przez specyficzne składniki mineralne gleby, na której uprawiana była gryka. Ciężki, niemal bursztynowy kolor miodu gryczanego jest jednym z głównych wyróżników tego gatunku miodu. Nie zapominajmy, że kolor miodu to nie tylko estetyka, ale także wskazówka co do jego składu i właściwości.
Zbiór miodu gryczanego odbywa się od lipca do sierpnia. To właśnie w tym czasie kwitnie gryka, dostarczając owadom cennego nektaru. Czas zbioru może się nieco różnić w zależności od klimatu i warunków pogodowych, ale zawsze staramy się to przeprowadzić w sposób optymalny dla naszych pszczół.
Ciemna barwa miodu gryczanego jest efektem obecności specyficznych składników, takich jak antyoksydanty, które nadają mu unikalny odcień. Różne odcienie brązu są wypadkową składników mineralnych i pigmentów roślinnych. Wartości odżywcze tych składników przekładają się także na walory smakowe, które są wyjątkowo cenione przez konsumentów.
Miód jako produkt naturalny jest niezwykle trwały i nie psuje się, pod warunkiem przechowywania go w odpowiednich warunkach. Ważne jest, aby przechowywać go w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Miód gryczany, jak każdy produkt pszczeli, może wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na składniki miodu. Jednak uczulenia na miód są stosunkowo rzadkie. Jeżeli po raz pierwszy próbujesz miodu gryczanego i obawiasz się efektów ubocznych, zacznij od małych ilości, aby sprawdzić reakcję organizmu.
Zapisz się do newslettera
Zapisz się do newslettera i odbierz zniżkę 15% na pierwsze zakupy!