Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
Charakterystyczny za sprawą swojej ciemnobrązowej barwy oraz słodkiego, a zarazem ostrego smaku, miód gryczany jest najbardziej rozpoznawalnym miodem wśród wszystkich miodów tradycyjnych. Jego znamienne cechy sprawiają, że wśród smakoszy ma swoich oddanych zwolenników lub zdecydowanych przeciwników – warto jednak spróbować i samemu ocenić, do której grupy się zaliczamy. Herbaciany miód gryczany uzyskiwany jest z nektaru pochodzącego z kwiatów gryki. Poza wyjątkową barwą i unikalnym smakiem, miód gryczany posiada wiele właściwości leczniczych. Jest wysokokaloryczny, ale ze względu na to, że jest bogaty w wiele cennych, naturalnych składników jest elementem zdrowej diety.
Miód gryczany świetnie sprawdza się w zastosowaniu wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Podobnie jak inne miody, jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego cukru, może być zatem wykorzystywany jako naturalny zamiennik cukry w herbacie i innych napojach. Zawartość rutyny powoduje, że miód gryczany jest też ceniony jako składnik domowych maseczek lub uzupełniony o gruboziarnistą sól lub cukier – jako peeling. Miód gryczany może być również stosowany bezpośrednio na zranioną skórę – należu nalożyć warstwę miodu na oczyszczoną ranę i przykryć ją bandażem. Dzięki właściwościom oczyszczającym skutecznie oczyści ranę z bakterii i usunie wilgoć.
Zapisz się do newslettera
Zapisz się do newslettera i odbierz zniżkę 15% na pierwsze zakupy!