Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
Miód spadziowy w odróżnieniu od pozostałych miodów nie powstaje z nektaru kwiatów, a ze spadzi – lepkiej substancji produkowanej przez mszyce i czerwce na bazie soku z drzew iglastych lub liściastych. Wydzielina ta zbierana jest przez pszczoły, które przerabiają ją na drogocenny miód. Miód ze spadzi iglastej ma delikatny posmak żywicy i igliwia. Smak miodu spadziowego zależy od jego pochodzenia – miód z drzew liściastych pochodzi najwcześniej drzew lipy, miód z drzew iglastych pochodzi ze świerku. Jego głęboki kolor – ciemnobrązowy z zielonkawym odcieniem sprawia, że jest bardzo charakterystyczny i wyróżnia się spośród innych miodów. Miód spadziowy jest bardzo bogaty w wartości odżywcze przez co ma szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym.
Ze względu na swoje działanie prozdrowotne, miód spadziowy często stosowany jest jako naturalny środek leczniczy oraz w profilaktyce prozdrowotnej – mieszanka miodu spadziowego z wodą przed śniadaniem, stosowana systematycznie, znacząco wzmacnia odporność organizmu, działa oczyszczające i odżywczo. Możliwe jest również stosowanie miodu spadziowego w kuracji zewnętrznej – jako dodatek do domowych miszanek stosowanych do oczyszczania twarzy, np. w peelingach czy maseczkach.
Zapisz się do newslettera
Zapisz się do newslettera i odbierz zniżkę 15% na pierwsze zakupy!