Miód spadziowy w odróżnieniu od pozostałych miodów nie powstaje z nektaru kwiatów, a ze spadzi – lepkiej substancji produkowanej przez mszyce i czerwce na bazie soku z drzew iglastych lub liściastych. Wydzielina ta zbierana jest przez pszczoły, które przerabiają ją na drogocenny miód. Miód ze spadzi iglastej ma delikatny posmak żywicy i igliwia. Smak miodu spadziowego zależy od jego pochodzenia – miód z drzew liściastych pochodzi najwcześniej drzew lipy, miód z drzew iglastych pochodzi ze świerku. Jego głęboki kolor – ciemnobrązowy z zielonkawym odcieniem sprawia, że jest bardzo charakterystyczny i wyróżnia się spośród innych miodów. Miód spadziowy jest bardzo bogaty w wartości odżywcze przez co ma szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym.
Właściwości miodu spadziowego
- Zmniejsza trujące właściwości herbaty, kawy tytoniu czy alkoholu dzięki swoim właściwościom oczyszczającym,
- Pomocny w przypadku osłabienia organizmu i w leczeniu przeziębień – wykazuje działanie wzmacniające odporność
- Wykazuje działania wykrztuśne, przeciwzapalne, łagodzi uporczywy kaszel
- Działa leczniczo na zapalenie żołądka, a nawet w przypadku wrzodów żołądka,
- Sprawdza się również w przypadku problemów z bezsennością i stanów niepokoju
- Wykazuje działanie kojące na podrażnioną lub wrażliwą skórę, jednocześnie rozświetlając cerę i nadając jej młody wygląd.
Zastosowanie miodu spadziowego
Ze względu na swoje działanie prozdrowotne, miód spadziowy często stosowany jest jako naturalny środek leczniczy oraz w profilaktyce prozdrowotnej – mieszanka miodu spadziowego z wodą przed śniadaniem, stosowana systematycznie, znacząco wzmacnia odporność organizmu, działa oczyszczające i odżywczo. Możliwe jest również stosowanie miodu spadziowego w kuracji zewnętrznej – jako dodatek do domowych miszanek stosowanych do oczyszczania twarzy, np. w peelingach czy maseczkach.
Miód spadziowy z pasieki Nasza Pszczelarnia
Miód spadziowy z pasieki Nasza Pszczelarnia to prawdziwy rarytas dla smakoszy. Pochodzi z naszych lokalnych pasiek, gdzie pszczoły gromadzą spadź z drzew iglastych i liściastych, tworząc unikalny produkt, o wyjątkowym smaku i aromacie. Nasz miód spadziowy, produkowany z niezwykłą starannością, zachowuje cenne właściwości. Bogaty w składniki odżywcze, nasz miód spadziowy wyróżnia się głębokim, ciemnobrązowym kolorem z zielonkawym odcieniem. Jego smak jest jedyny w swoim rodzaju – miód ze spadzi iglastej charakteryzuje się delikatnym posmakiem żywicy i igliwia, natomiast miód spadziowy z drzew liściastych przywodzi na myśl aromaty lipy. Nasz miód spadziowy nie jest tylko smakołykiem – to także skuteczny, naturalny lek, który wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie, łagodzi uporczywy kaszel i pomaga w problemach z bezsennością. Wykazuje również właściwości kojące dla podrażnionej i wrażliwej skóry, dodając blasku cerze i nadając jej młodszy wygląd.
Miód spadziowy z pasieki Nasza Pszczelarnia to idealne połączenie zdrowia, smaku i tradycji pszczelarskiej. Zapraszamy do spróbowania tego niezwykłego smakołyku. Czy miód spadziowy krystalizuje?
Tak, miód spadziowy, podobnie jak inne rodzaje miodu, ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Proces ten może być jednak nieco inny w przypadku miodu spadziowego, który ze względu na swoje unikalne właściwości, krystalizuje wolniej. Krystalizacja nie oznacza utraty wartości odżywczych, a jedynie zmianę struktury miodu.