Najpopularniejszym pszczelim produktem wciąż jest oczywiście słodki miód. Obok niego znaleźć można także inne, jak choćby propolis (kit pszczeli), pszczeli pyłek czy właśnie pierzga i inne. Dlaczego zatem pierzga jest taka wyjątkowa? Przede wszystkim stanowi ona połączenie kwiatowego pyłku (sfermentowanego), miodu i pszczelich enzymów. Pierzga w postaci aromatycznych kuleczek ma słodki smak oraz szereg właściwości odżywczych. Sama w sobie pierzga pszczela stanowi podstawowy pokarm dla pszczół. I chociaż dla nich jest smaczna i odżywcza, to stanowi znakomity składnik diety również u ludzi. Pierzga wzbogaca jadłospis nie tylko o nowy smak, ale przede wszystkim — o solidną dawkę witamin i mikroelementów. Pierzgę warto mieć zarówno w domowej kuchni, jak i w zanadrzu, jako zdrowy prezent, np. dla babci albo dla innej bliskiej osoby.
Pierzga pszczela — właściwości
Jakie dokładnie substancje zawiera, a co za tym idzie, jakie właściwości wykazuje pierzga pszczela? Pierzga stanowi przede wszystkim bogate źródło węglowodanów, białka, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto pierzga pszczela dostarcza ludzkiemu organizmowi składników, które są mu potrzebne do funkcjonowania, ale których nie jest w stanie on wytworzyć samodzielnie, czyli tzw. aminokwasów egzogennych. Pierzga jest także źródłem mikroelementów, takich jak: żelazo, fosfor, krzem, mangan, potas, miedź, selen, sód i cynk. Oprócz mikroelementów pierzga pszczela zawiera oczywiście także szereg witamin. Począwszy od witaminy C, która jest bardzo istotna podczas budowania odporności, poprzez te potrzebne w nieco mniejszych dawkach jednak nie mniej niezbędne. Są to witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D, a także K.
Pierzga przede wszystkim wzmacnia odporność, regeneruje go. Jest w związku z tym sprzymierzeńcem w takich sytuacjach jak:
- okresowe przemęczenie;
- wzmożony wysiłek;
- przewlekłe zmęczenie;
- wspomagająco w depresji i w stanach obniżonego nastroju;
- pierzga wzmacnia układ nerwowy;
- wspomagająco oraz profilaktycznie przy przeziębieniach;
- ma właściwości bakteriobójcze.
Ponadto niezwykle istotne i naturalnie korzystne właściwości posiada pierzga pszczela w zakresie oddziaływania na układ pokarmowy. Polecana jest szczególnie osobom mającym kłopoty z trawieniem.
Pszczela pierzga jest wartościowa również, jeśli chodzi o krew. To wspaniały dodatek do diety w przypadku anemii. Pierzga wzmacnia układ krwionośny i ścianki naczyń krwionośnych.
Ważne jest także, aby pamiętać, że pierzga pszczela jest produktem, który może uczulać, ze względu na zawartość pyłku kwiatowego. W związku z tym należy mieć na uwadze, żeby przed użyciem pierzgi po raz pierwszy wykonać stosowną próbę w tym kierunku.
Pierzga pszczela — zastosowanie
Zastosowanie pierzgi jest wszechstronne. Oczywiście jest to produkt spożywczy, dlatego warto sięgnąć po niego zwłaszcza, ale nie tylko, jeśli wcześniej stosowało się w swojej kuchni pyłek kwiatowy. Pierzga pszczela zastępuje pyłek praktycznie w każdym przypadku, w jakim jest on powszechnie stosowany. Możesz zatem z powodzeniem dodać go do:
- przestudzonej herbaty;
- jogurtu;
- wody;
- innych chłodnych napojów.
Pierzgę naturalnie można spożywać również bezpośrednio ze słoiczka — łyżeczką. Za najbardziej wartościowe uchodzą jednak specjalnie przyrządzane napoje na bazie pierzgi, często z innymi dodatkami komplementarnymi wobec jej prozdrowotnych właściwości. Przygotowywanie takich napojów wymaga zazwyczaj przede wszystkim cierpliwości, ponieważ nierzadko wytworzenie takiej dobroczynnej mikstury to odstawienie odmierzonej ilości pierzgi w odpowiedniej proporcji wody nawet na kilka dni.
Oprócz zastosowania w kuchni, w diecie, pierzga pszczela używana jest również m.in. w kosmetyce. Prostą, wysoce odżywczą, maseczkę na bazie pszczelej pierzgi przygotujesz samodzielnie w kilka minut. Potrzebna będzie oczywiście pierzga, a ponadto — jogurt naturalny oraz miód. Cena pierzgi jest może nieco wyższa, niż innych pszczelich produktów, jednak jest to wyrób wysoce skoncentrowany i wybitnie odżywczy, w związku z czym już mała łyżeczka pierzgi to bomba witaminowa.