Mój koszyk

Pierzga pszczela

Wybierz gramaturę

100g
200g
Sortuj i filtruj

Sortuj

Pojemność

  • Pierzga pszczela
    39,00 
  • Jesień w pięciu smakach!

    Poznaj nasze bestsellery i znajdź swój miód!

    Jesień to czas kiedy szczególnie powinniśmy zadbać on nasze zdrowie.

    Sprawdź na naszym blogu

Najpopularniejszym pszczelim produktem wciąż jest oczywiście słodki miód. Obok niego znaleźć można także inne, jak choćby propolis (kit pszczeli), pszczeli pyłek czy właśnie pierzga i inne. Dlaczego zatem pierzga jest taka wyjątkowa? Przede wszystkim stanowi ona połączenie kwiatowego pyłku (sfermentowanego), miodu i pszczelich enzymów. Pierzga w postaci aromatycznych kuleczek ma słodki smak oraz szereg właściwości odżywczych. Sama w sobie pierzga pszczela stanowi podstawowy pokarm dla pszczół. I chociaż dla nich jest smaczna i odżywcza, to stanowi znakomity składnik diety również u ludzi. Pierzga wzbogaca jadłospis nie tylko o nowy smak, ale przede wszystkim — o solidną dawkę witamin i mikroelementów. Pierzgę warto mieć zarówno w domowej kuchni, jak i w zanadrzu, jako zdrowy prezent, np. dla babci albo dla innej bliskiej osoby.

Pierzga pszczela — właściwości

Jakie dokładnie substancje zawiera, a co za tym idzie, jakie właściwości wykazuje pierzga pszczela? Pierzga stanowi przede wszystkim bogate źródło węglowodanów, białka, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto pierzga pszczela dostarcza ludzkiemu organizmowi składników, które są mu potrzebne do funkcjonowania, ale których nie jest w stanie on wytworzyć samodzielnie, czyli tzw. aminokwasów egzogennych. Pierzga jest także źródłem mikroelementów, takich jak: żelazo, fosfor, krzem, mangan, potas, miedź, selen, sód i cynk. Oprócz mikroelementów pierzga pszczela zawiera oczywiście także szereg witamin. Począwszy od witaminy C, która jest bardzo istotna podczas budowania odporności, poprzez te potrzebne w nieco mniejszych dawkach jednak nie mniej niezbędne. Są to witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D, a także K.

Pierzga przede wszystkim wzmacnia odporność, regeneruje go. Jest w związku z tym sprzymierzeńcem w takich sytuacjach jak:

  • okresowe przemęczenie;
  • wzmożony wysiłek;
  • przewlekłe zmęczenie;
  • wspomagająco w depresji i w stanach obniżonego nastroju;
  • pierzga wzmacnia układ nerwowy;
  • wspomagająco oraz profilaktycznie przy przeziębieniach;
  • ma właściwości bakteriobójcze.

Ponadto niezwykle istotne i naturalnie korzystne właściwości posiada pierzga pszczela w zakresie oddziaływania na układ pokarmowy. Polecana jest szczególnie osobom mającym kłopoty z trawieniem.

Pszczela pierzga jest wartościowa również, jeśli chodzi o krew. To wspaniały dodatek do diety w przypadku anemii. Pierzga wzmacnia układ krwionośny i ścianki naczyń krwionośnych.

Ważne jest także, aby pamiętać, że pierzga pszczela jest produktem, który może uczulać, ze względu na zawartość pyłku kwiatowego. W związku z tym należy mieć na uwadze, żeby przed użyciem pierzgi po raz pierwszy wykonać stosowną próbę w tym kierunku.

Pierzga pszczela — zastosowanie

Zastosowanie pierzgi jest wszechstronne. Oczywiście jest to produkt spożywczy, dlatego warto sięgnąć po niego zwłaszcza, ale nie tylko, jeśli wcześniej stosowało się w swojej kuchni pyłek kwiatowy. Pierzga pszczela zastępuje pyłek praktycznie w każdym przypadku, w jakim jest on powszechnie stosowany. Możesz zatem z powodzeniem dodać go do:

  • przestudzonej herbaty;
  • jogurtu;
  • wody;
  • innych chłodnych napojów.

Pierzgę naturalnie można spożywać również bezpośrednio ze słoiczka — łyżeczką. Za najbardziej wartościowe uchodzą jednak specjalnie przyrządzane napoje na bazie pierzgi, często z innymi dodatkami komplementarnymi wobec jej prozdrowotnych właściwości. Przygotowywanie takich napojów wymaga zazwyczaj przede wszystkim cierpliwości, ponieważ nierzadko wytworzenie takiej dobroczynnej mikstury to odstawienie odmierzonej ilości pierzgi w odpowiedniej proporcji wody nawet na kilka dni.

Oprócz zastosowania w kuchni, w diecie, pierzga pszczela używana jest również m.in. w kosmetyce. Prostą, wysoce odżywczą, maseczkę na bazie pszczelej pierzgi przygotujesz samodzielnie w kilka minut. Potrzebna będzie oczywiście pierzga, a ponadto — jogurt naturalny oraz miód. Cena pierzgi jest może nieco wyższa, niż innych pszczelich produktów, jednak jest to wyrób wysoce skoncentrowany i wybitnie odżywczy, w związku z czym już mała łyżeczka pierzgi to bomba witaminowa.

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.