Ta wersja to po prostu połączenie miodu wielokwiatowego z pyłkiem pszczelim, zwanym również pyłkiem kwiatowym. Ten nektar, z widocznymi wielokolorowymi kulkami, to maksimum cennych składników pochodzących prosto z uli Naszej Pszczelarni. Drogocenne składniki pyłku pszczelego są lepiej przyswajalne w połączeniu z samym miodem.
Właściwości miodu z pyłkiem pszczelim
- Wykazuje wszystkie zdrowotne właściwości miodu wielokwiatowego
- Wzmacnia odporność organizmu
- Wykazuje działanie antywirusowe
- Reguluje działanie układu pokarmowego, pobudza apetyt
- Zwiększa ilość czerwonych krwinek we krwi oraz zwiększa ilość żelaza we krwi , polecany jest więc w anemii
- Pomaga przywrócić siłę po intensywnym wysiłku, wzmacnia pamięć i koncentrację
Zastosowanie miodu z pyłkiem pszczelim
Miód z pyłkiem kwiatowym jest pysznym dodatkiem do codziennych śniadań – można nim urozmaicić muesli lub dodać do jogurtu. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli czy smoothie.
Miód z pyłkiem pszczelim dobry dla zdrowia
Połączenie naturalnego miodu z pyłkiem pszczelim, zwanym również kwiatowym, to naturalny sposób na poprawę zdrowia. Wzmacnia odporność i ma prozdrowotne działanie na wiele schorzeń i niedoborów. 100% naturalnych składników zamkniętych w szklanym słoiku zadba o całą rodzinę, w szczególności w okresie zwiększonego ryzyka chorób i zaburzenia odporności. Miód z pyłkiem jest również łatwo przyswajalnym i pysznym źródłem energii. Zawiera niezbędne do prawidłowego rozwoju witaminy A, B, E, P, kwas pantotenowy, biotynę, sole mineralne. Jest również bogaty w substancje aktywne biologicznie. Dzięki swoim naturalnym właściwościom miód pomaga w zapaleniu gardła i zmniejsza jego ból. Połączony z pyłkiem jest bogaty w aminokwasy i łatwo przyswajalne cukry proste, istotne przy regularnym wysiłku fizycznym u sportowców.
Miód z pyłkiem kwiatowym nie powinien być poddawany obróbkom technicznym, ponieważ pod wpływem temperatury powyżej 40 stopni traci swoje cenne, prozdrowotne właściwości. Uwaga: pyłek pszczeli nie jest rekomendowany dla dzieci poniżej 3. roku życia, a osoby skłonne do uczuleń powinny zachować ostrożność w kontakcie z potencjalnym alergenem.
Miód z naturalnym pyłkiem kwiatowym
Miód z naturalnym pyłkiem kwiatowym to prawdziwe bogactwo witamin ważnych dla zdrowia i samopoczucia dzieci, młodzieży, dorosłych oraz seniorów. Pyłek pszczeli spożywany oddzielnie, nie każdemu przypada do gustu. Specyficzne, kolorowe kuleczki to zlepki ziaren pyłków, pozyskiwane z roślin przez pszczoły. Ciekawostką jest, że każda z charakterystycznych małych kuleczek składa się z około 100 tys. ziaren.
Słodki smak miodu świetnie przełamuje nieco gorzkawy w smaku pyłek. To idealne połączenie nie tylko do słodzenia napojów i deserów, ale również prosty sposób na wzbogacenie codziennej diety w pokarm bogaty w składniki odżywcze. Miód z pyłkiem kwiatowym jest delikatny, ma charakterystyczną, wyrafinowaną, drobnoziarnistą konsystencję.