Kremowy miód rzepakowy o jasnej barwie, łagodnym smaku oraz wyraźnym aromacie kwiatu rzepaku ma kremową, miękką konsystencję, ułatwiającą rozsmarowywanie
Właściwości miodu rzepakowego
- Ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania organizmu
- Wzmacnia serce oraz zapobiega miażdżycy
- Pomaga w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej
- Miód z rzepaku zmniejsza odczyn zapalny, towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy
- Wspomaga zwalczanie infekcji układu oddechowego
- Łagodzi kaszel
- Stymuluje układ odpornościowy
- Polecany dla dzieci, ze względu na łagodny smak
Zastosowanie miodu rzepakowego
Jak wszystkie rodzaje miodów naturalnych, miód rzepakowy sprawdza się idealnie jako zamiennik cukru – dodatek do deserów czy marynat mięsnych. Miód rzepakowy doskonale sprawdzi się w roli smarowidła do chleba lub wafelków ryżowych, świetnie podkreśla również smak serów.
Miód rzepakowy kremowany
Lekko słomkowa barwa i przyjemny, nieznacznie wyczuwalny aromat kwiatów, to cecha charakterystyczna miodu rzepakowego kremowanego. Jego mazista formuła przekłada się na łatwość w smarowaniu. Jest niezwykle plastyczny i nie stawia oporu przy wyjmowaniu z naczynia, co dodatkowo zachęca dzieci i dorosłych do spożycia rekomendowanej dziennej porcji. Swoją konsystencję zawdzięcza procesowi produkcji, który wymaga długotrwałego, delikatnego mieszania. Skutecznie wzmacnia serce, sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Zastosowany w miejscu oparzenia zapobiega powstawaniu bolesnych pęcherzy oraz przeciwdziała infekcjom, wynikającym z zanieczyszczenia ran.
Jaki smak ma miód rzepakowy?
Miód rzepakowy kremowany należy do najłagodniejszych i najdelikatniejszych w smaku. Jest pozbawiony charakterystycznej goryczki, dlatego przypadnie do gustu osobom, które za tradycyjnym miodem nie przepadają. Z uwagi na gładką konsystencję jest przyjemny i łatwo przyswajalny nawet przez maluchy. Charakterystyczna, biaława barwa po skrystalizowaniu, w połączeniu z subtelnie grudkowatą strukturą, idealnie komponuje się z ciepłą herbatą lub ulubionymi płatkami. Swoim wyglądem przypomina masło, dlatego tym łatwiej przemycić miód rzepakowy do codziennej diety dzieci. Smak miodu rzepakowego kremowanego można porównać do lekkiego, przyjemnie słodkiego kremu.