Miód wielokwiatowy
Wybierz gramaturę
Sortuj i filtruj
Sortuj
Pojemność
-
Promocja!Miód wielokwiatowyOriginal price was: 24,00 zł.20,40 złCurrent price is: 20,40 zł. z VAT
Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 20,40 zł.
Wybierz gramaturę
Sortuj
Pojemność
Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 20,40 zł.
Miód wielokwiatowy powstaje z nektaru różnych kwiatów miododajnych. W zależności od pory zbioru nektaru jego smak oraz barwa mogą się nieco różnić. Naturalnie występują dwa rodzaje miodu wielokwiatowego: wiosenny i letni. Miód wiosenny produkowany jest z nektaru roślin kwitnących wczesną wiosną, takich jak drzewa i krzewy owocowe, koniczyna czy klony. Miód letni jest wytwarzany z roślin kwitnących w porze letniej, głównie z lipy i gorczycy. Ze względu na różnorodność roślin, z jakich pochodzi nektar, rodzaje miodu wielokwiatowego różnią się kolorem i smakiem. Wiosenny miód wielokwiatowy charakteryzuje się jasną barwą i łagodnym smakiem, miód letni w kolorze jest herbaciany, a w smaku intensywniejszy.
Ze względu na bogaty skład i słodki smak, miód wielokwiatowy ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim, miód wielokwiatowy jest świetnym naturalnym i ekologicznym zamiennikiem cukru w diecie. Sprawdzi się jako dodatek do porannej granoli, gdyż świetnie uzupełni nie tylko smak, ale również skład śniadania. Bogactwo witamin, jakie posiada w swoim składzie miód wielokwiatowy, przyczynia się do poprawy odporności w okresie zimowym. Ze względu na działanie łagodzące, doskonale sprawdzi się także w użytku zewnętrznym jako składnik domowych maseczek czy peelingów.
Suplementacja naturalnymi darami natury to najlepsza alternatywa nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia. Warto wyrobić sobie nawyk picia miodu wielokwiatowego niezależnie od wieku. Dlaczego? Jego cenne właściwości są niepodważalne. Działa wielozadaniowo, a przy tym jest słodki i pyszny. Oprócz wzmocnienia organizmu w chwilach osłabionej odporności można liczyć na drogocenne właściwości miodu wielokwiatowego, który korzystnie wpływa na wzrok. Skutecznie eliminuje pojawiające się drobnoustroje, które są odpowiedzialne za rozwój stanów zapalnych rogówki i spojówki.
Jako naturalny antybiotyk łagodzi działanie wielu chorób, ale warto również pamiętać, że miód nektarowy wielokwiatowy, mimo słodyczy przyjemnie rozpływającej się w ustach, w swoim składzie ma głównie cukry proste. To ważna zaleta, ponieważ glukoza i fruktoza są wchłaniane łatwo i szybko. Trafiają tam, gdzie wymaga tego organizm, zatem mogą być przetwarzane w energię bądź odkładane pod postacią glikogenu w wątrobie. Udział cukrów prostych pozwala na skuteczny proces detoksykacji, dlatego pośrednio wielokwiatowy miód zmniejsza niekorzystny wpływ nikotyny i alkoholu oraz chroni przed skutkami zanieczyszczeniami powietrza.